Tord Gustafsson TVM
Tord Gustafsson. Foto: Podcomp AB Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Tord Gustafsson har avlidit – en drivkraft har försvunnit – en inspiratör är borta.

Publicerad: 4 september 2019

Tord Gustafsson hade en långvarig relation till LTU genom anställningar och projektsamarbeten med ett flertal av universitetets forskare. Tord var i första hand en innovatör och entreprenör med fokus i kompositbranschen och jobbade i många år att föra in kompositlösningar i andra branscher.

Tord hade ett brinnande intresse för miljövänliga kompositer och var inblandad i flera EU projekt som har fokuserat på att använda biobaserade kompositer. I de senaste projekten används grundbeståndsdelarna i trä – cellulosa, hemicellulosa och lignin som utvecklas till kärnmaterial, matriser och olika fibrer.

Tord hade, för en småföretagare, ovanligt stor erfarenhet av att delta i europeiska forskningsprojekt och hade ett ovärderligt nätverk i den europeiska kompositindustrin. Han har två gånger mottagit JEC Award (en internationell innovationstävling för kompositindustrin) och har startat flera kompositföretag. Tord var naturligtvis inblandad i forskningsprojekt med universitetet samt vid SICOMP. Han stöttade regelbundet olika studentprojekt så som Formula Student och Shell Eco Marathon där studenter har lärt sig bygga olika kompositstrukturer i hans fabriker, han var även en regelbunden gästföreläsare på universitetet, både i grundutbildning och forskarutbildning.

Tord fungerade även som en spindel i nätet för uppfinnare i regionen då han generöst kunde erbjuda avancerad prototyptillverkning. Tords engagemang har vidare inneburit många tillfällen till föreläsningar och kontakter inte bara i Europa utan också ett flertal gånger i Kina, Japan och USA (fokuserat på bilindustrin i Detroit och Silicon Valley). I denna roll fungerade Tord Gustafsson också som en ambassadör för universitetet och regionen.

Vänner och samarbetspartners inom LTU saknar Tord Gustafsson.