Yijun Shi
Yijun Shi, professor i maskinelement. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Yijun Shi, professor i maskinelement

Publicerad: 11 november 2021

Yijun Shi drivs av viljan att göra något som är till nytta för miljön och människor. Han har redan kommit en bra bit på vägen genom att tillverka ett hållbart smörjmedel som både vunnit priser för sin innovativa och miljövänliga teknologi, och tagit sig ut på en internationell marknad. Hans dröm är att utveckla de nya gröna smörjmedel som i framtiden används i världens alla bilar och maskiner.

Smörjmedel skyddar komponenter inom industrin genom att minska friktion och på så sätt spara energi samt minimera haverier. Den oljefria produkten Sustainalube, som han tagit fram tillsammans med forskarkollegorna, är helt förnybar och baserad på glycerol som utvinns med hjälp av restprodukter från biobränslen. Den innehåller varken föroreningar eller gifter och används i dag framförallt inom skogs- och entreprenadindustrin, där läckage av smörjmedel är ett stort problem. Förutom att det finns miljömässiga fördelar, och att processen inte orsakar några koldioxidutsläpp, är den bättre och billigare att producera än traditionella smörjmedel. För det har han tagit emot flera priser, bland annat Framtidspriset som delas ut av Svensk Energi, Teknikföretagen med flera.

Yijun Shi, född 1981 i Jiangsuprovinsen, disputerade 2007 vid Nanjing University of Technology, med en avhandling som handlade om självsmörjande material. Han anställdes på Luleå tekniska universitet 2012 och kom där i kontakt med forskningen vid Tribolab, ett labb som är unikt tack vare sin samverkan med industrin och sin världsledande mät- och provutrustning. På fritiden ägnar han mycket tid åt sin familj och sina två barn.

Yijun Shi

Yijun Shi, Professor

Telefon: 0920-492064
Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik