Hoppa till innehållet
Frej och Andreas
Från vänster: Andreas Rosendah och Frej Fogelström. Frej Fogelström arbetar även med implementering och forskning av solceller på företaget PPAM. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Studenter fick pris för bästa examensarbete

Publicerad: 2 juni 2022

Frej Fogelström och Andreas Rosendahl, som läser hållbar energiteknik vid Luleå tekniska universitet, har tagit emot ett stipendie från Energi- och miljötekniska föreningen för sitt examensarbete om solcellssanläggningar.

– Det känns mycket roligt och oväntat! Vi är jättetacksamma för utmärkelsen.

Kan ni berätta lite mer om ert examensarbete Solcellssanläggningar på LTU och varför ni valde ämnet?
Vi letade efter en möjlighet att jobba med solenergi, då vi tycker tekniken är ett utmärkt komplement i energimixen för att minimera användningen av fossila bränslen. Vi har ännu inte nått full potential för solenergi i Sverige, särskilt vid norra breddgrader. Kisel är det näst vanligaste mineralet i jordskorpan, och kan vi få till återvinningsansvar hos installatörer och få bort tvångsarbete från livscykelanalysen tror vi tekniken utgör en nödvändig del i omställningen till ett hållbart samhälle.

Vi förstår att i fått bra stöd och handledning. Kan ni berätta lite mer om det?
Vår handledare Erik Elfgren har varit en klippa genom arbetet. Han gör det roligt att arbeta och har en bred kunskapsbas och ett antal specialområden. Han motiverade oss att slutföra arbetet när det stundtals var kämpigt. han är väldigt duktig och en fantastisk lärare.

Vilken nytta tror ni att ert examensarbete har för den gröna omställningen?
Det skulle vara kul om arbetet fungerar som en inkörsport till fler installationer i Norrbotten, då rapporten visar fullgod lönsamhet för stora installationer norrut trots ökad nederbörd av snö och låg solbana under vinterhalvåret.

Vad har varit det mest intressanta med examensarbetet?
Det mest intressanta med arbetet har varit att utforska gångbarheten för nordlig solel parallellt med studiebesök till befintliga installationer i närområdet.

Vad har varit det svåraste med examensarbetet?
Det svåraste med examensarbetet har varit att få in alla offerter och information från installatörer i tid. Pandemin satte även begränsningar vad det gäller intervjuer och besök.

Vad är det bästa med att studera vid Luleå tekniska universitet? 
Luleå tekniska universitet har en fantastisk studiemiljö. Här kan man vara precis vem man vill i den trevliga och familjära stämningen på campus. Där andra universitet har en tendens fokusera på yta och flärd ligger kunskap och kompetens alltid i centrum på Luleå tekniska universitet. Kontakten med företag och arbetsliv i närområdet är väldigt bra, och man är redan från start med i projektkurser som kombinerar praktik och teori på ett utmärkt sätt.

För den som vill bli en duktig ingenjör och ha otroligt roligt under studietiden är Luleå tekniska universitet ett utmärkt val. Vi är så tacksamma att ha studerat här!