Lars-Erik Wessman, tidigare student på LTU, har tillsammans med Daniel Löfmark, sålt sitt företag för flera hundra miljoner.

Studentföretag såldes för 250-500 miljoner

De är tidigare LTU-studenter och båda har tagit civilingenjörsexamen vid Luleå tekniska universitet. Nyligen sålde de ett av sina företag för mellan 250-500 miljoner kronor. Det handlar om Lars-Erik Wessman och Daniel Löfmark. Det var under sista året på LTU som de kläckte sin framgångsrika affärsidé.

Ingen av dem ville ha ett 9-5 jobb. Båda hade en dröm om att bygga upp något eget, och det gjorde de, tillsammans. Själva idén till det som så småningom blev det så framgångsrika företaget OnlinePizza, kläcktes i en av korridorerna på Luleå tekniska universitet, för sju år sedan. Då satt studenterna Lars-Erik Wessman och Daniel Löfmark på en bänk i A-huset, efter en föreläsning i matematik. De gick sista året på civilingenjörsprogrammet, inriktning datateknik. De var fyllda av inspiration och tro på sig själva.

– Vi lärde känna varandra redan första dagen vi kom hit till Luleå tekniska universitet när vi började snacka med varandra i en kö med första års studenter. Vi blev kompisar på en gång och pluggade sedan ofta inför tentorna tillsammans. Sista året började vi båda fundera över vad vi skulle göra efter examen, och vi kom fram till att vi skulle starta ett företag, säger Daniel Löfmark.

Samtalet på bänken i korridoren den där dagen, ledde till en lång lista med olika affärsidéer. Den första idén från listan som de provade blev inte lyckad, då. Den andra idén, var Pizza.nu. Sju år senare har den ursprungsidén växt till OnlinePizza, och i dagarna sålts för hundratals miljoner, vilket ger de fd LTU-studenterna enorma möjligheter att investera i nya idéer.

– Min drivkraft har alltid varit att jag vill förenkla världen. Miljön, personerna och flera lärare på LTU sporrade mig att våga pröva mina idéer, säger Lars-Erik Wessman, i dag 33 år.

– Jag trivdes väldigt bra på LTU. Det var bra stämning och atmosfär. Det gjorde att man mådde bra och att man kände sig bekväm att våga prova nya saker, säger Daniel Löfmark, i dag 32 år.

Bara i Sverige har OnlinePizza, som nu sålts till tyska branschföretaget Delivery hero group, drygt 100 000 beställningar per månad. Företaget har även verksamhet i Polen, Finland och Österrike.

Nu satsar Daniel Löfmark och Lars-Erik Wessman på flera andra företag som bland annat Taxijakt.se, som går ut på att man bokar taxi via iPhone, Android mobil eller direkt på nätet. Ett annat företag går ut på idén att man som kund betalar parkeringsbiljetten via app i mobilen. Dessutom har de startat ett företag med förköpsbiljetter till krogen som just nu testas i Luleå.

– Om tio år, då har vi många fler företag, inom flera olika branscher men framför allt inom IT, säger Lars-Erik Wessman.