Hoppa till innehållet
Foto: Mats Högberg
Tobias Vahlne, verksamhetsledare för Arctic Center of Energy. Foto: Mats Högberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Tobias Vahlne ny verksamhetsledare för Arctic Center of Energy

Publicerad: 23 januari 2023

Tobias Vahlne tillträder som verksamhetsledare för Arctic Center of Energy (ACE). Tobias har lång erfarenhet av att arbeta i gränslandet mellan akademi och industri och kommer senast från rollen som Senior Business Developer på KTH. Han ser fram emot att få sätta Arctic Center of Energy på kartan som ett världsledande kompetenscenter som påskyndar elektrifieringen av samhället.

Arctic Center of Energy är en ambitiös och långsiktig satsning för att påskynda samhällets hållbara energiomställning. Just nu utvecklas verksamheten för fullt och verksamhetsledaren kommer in i helt rätt tid.

– Det här är en unik möjlighet att få vara med och skapa en verksamhet som blir central för att vi ska lyckas med elektrifieringen av samhället. Kompetensuppbyggnad och samarbeten kommer att vara helt avgörande frågor, som båda som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger Tobias Vahlne, tillträdande verksamhetsledare för Arctic Center of Energy.

Behöver vara djärva

Tobias har sin bakgrund inom it- och finansbranschen, har drivit eget företag, coachat svenska startups ut i världen och byggt strategiska samarbeten mellan akademi och industri. I sin roll på KTH har Tobias bland annat ansvarat för industrinätverket ICES, Innovative Centre for Embedded Systems, en arena där industriexperter, forskare och studenter samarbetar för att främja kunskapsdelning, utveckling och innovation. Det är erfarenheter som kommer väl till pass i det nya jobbet.

– Min första prioritet blir att snabbt förstå hur vi på bästa sätt accelererar uppbyggnaden av ny kunskap för att omställningen ska kunna göras möjlig. Bland annat kommer vi samla ett antal spännande utbildningsinitiativ under namnet ACE Academy. Det är bråttom och vi kommer att behöva vara djärva och tänka nytt för att möta det stora kompetensbehovet som finns i norra Sverige, fortsätter Tobias.

Påskyndar omställningen lokalt och globalt

Bakom kompetenscentret står Luleå tekniska universitet, Northvolt, RISE, Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun, som alla ingår i verksamhetens styrgrupp.

– Vi är oerhört glada över att Tobias nu kommer in som verksamhetsledare. Han har en bakgrund och drivkraft som gör det möjligt att etablera och utveckla verksamheten med målet att ta ett ledarskap som påskyndar omställningen lokalt och globalt, säger Margareta Groth, ordförande för Arctic Center of Energy och prefekt vid Luleå tekniska universitet.

Tobias, som är från Stockholm, tillträder tjänsten den 1 mars 2023 och ser fram emot att stärka sin relation till norra Sverige.

– Det ska bli väldigt spännande att få lära känna nya företag, människor, organisationer och inte minst att få bidra till att säkra Sveriges försprång inom den gröna omställningen, avslutar Tobias

Kontakt

Tobias Vahlne
Verksamhetschef, Arctic Center of Energy
E-post: tobias.vahlne@ltu.se
Telefon: 070-342 93 13