Japanskt snöbollskrig, Yukigassen, vid LTU vår/vinter 2009. Foto Leif Nyberg

LTU studenter ristar spår i språkhistorien

Publicerad: 7 januari 2010

Det japanska snöbollskriget med namnet Yukigassen har genom studenter vid Luleå tekniska universitet upptagits som nytt ord i den svenska språkhistorien. I fjol arrangerade LTU studenterna en tävling i sporten och gjorde på så sätt Yukigassen känt i Sverige. Nu har Språkrådet tagit upp Yukigassen som decenniets första så kallade nyord.

”Japanskt snöbollskrig vid Luleå tekniska universitet”, löd rubrikerna under vårterminen för ett år sen. Anledningen var att studenter vid universitetet för första gången i Sverige arrangerade den japanska sporten Yukigassen vid LTU i Luleå. En turnering i sporten ordnades under studentkårernas vinterfestival vid universitetet och fick ett stort gensvar i nationell och internationell media. Det lag som vann turneringen, Team LTU, gick dessutom vidare och deltog i såväl nordiskt som europeiskt mästerskap i Yukigassen. Sporten fick ett sådant fokus i Sverige att Yukigassen blev ett väl myntat och använt ord under hela förra året.

Språkrådet, som är en del av Institutet för språk och folkminnen,  har utsett”Yukigassen” till månadens nyord och därmed 2010-talets första nyord i det svenska språket. Nyord publiceras bland annat i Språkrådets tidning och i den svenska Nationalencyklopedin. Språkrådet är Sveriges officiella språkvårdsorgan och har som huvuduppgift att ge råd och stöd i frågor om det svenska språket.

Ordet Yukigassen lär få minst lika stor användning under det nya året då studenter vid Luleå tekniska universitet kommer med fler tävlingar i den japanska vintersporten. Den 20-21 februari 2010 arrangeras nämligen SM i Yukigassen vid Luleå tekniska universitet.

Relaterade länkar