Hoppa till innehållet

"Att få ta del av Antarktis otroliga landskap och natur är en unik upplevelse"

Publicerad: 31 mars 2022

Universitetets snöforskare Johan Casselgren tillbringade 42 dygn på en forskningsstation på Antarktis. Nu är han tillbaka och delar i en filmad föreläsning med sig av upplevelsen att forska och leva på den särpräglade platsen.

Det var i november i fjol som han gav sig iväg på den fantastiska resan hela vägen till Antarktis. Där bodde han och arbetade tillsammans med andra forskare under 42 dagar vid Polarforskningssekretariatets polarstation Wasa. Syftet med resan var att bland annat undersöka hur snötäcket påverkas av klimatförändringarna.

− Att få ta del av Antarktis otroliga landskap och natur är verkligen en unik upplevelse väldigt få får vara med om, säger Johan Casselgren.

Under sin tid där var han med om många spännande och intressanta dagar, och fast resan bjöd på en hel del sol, fick han även uppleva hur kraftig vinden kan vara på Antarktis då en storm varade i hela elva dagar.

− Vindhastigheterna var verkligen enorma och ens utsatthet blev väldigt påtaglig. Det påverkar en hel del, säger Johan Casselgren.

Men de dagar då vädret tillät, utfördes bland annat mätningar av snön, där ett av målen var undersöka snöstrukturen på toppen av snön, där de bland annat ville testa att mäta ojämnheten. Till hjälp hade de en lasersensor som Johan Casselgren varit med och utvecklat under sin doktorsutbildning. De samlade även information kring snötäckets densitet på flera olika platser som ska analyseras tillsammans med satellitdata, i samarbete med Stockholms universitet.

− Något jag reflekterade över var att det var varmare än jag trodde. Mellan -5°C till -10°C. Det får en att bli lite bekymrad över klimatet. Vi var dock där på sommaren vilket gör att det ska vara varmare då det på vintern kan bli under -60°C, säger Johan Casselgren.

Om du vill se och lära dig mer om resan till Antarktis kan du se hela Johan Casselgrens föreläsning här nedan. 

Snöforskning på Antarktis

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Kontakt

Johan Casselgren

Casselgren, Johan - Biträdande professor

Organisation: Experimentell mekanik, Strömningslära och experimentell mekanik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-491409