Hoppa till innehållet
Ledare forskarskola PRECISE
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ledare för forskarskola: ”Vi hoppas det ska bli resultat som har betydelse”

Publicerad: 30 augusti 2023

Johanna Sundbaum och Phillip Tretten är nyligen utsedda som föreståndare för Luleå tekniska universitets nya forskarskola inom precisionshälsa. Här kommer doktorander samlas för tvärvetenskaplig samverkan. Förhoppningen är att forskningen ska leda till resultat som får betydelse i framtidens samhälle.

Elva doktorander är under rekrytering eller redan antagna till vad som ska bli Sveriges första forskarskola inom precisionshälsa. Forskarskolan är en del av framtidsområdet PRECISE – innovativ precisionshälsa.

Projekten har en stor spännvidd, från att utveckla avancerade mätmetoder till att undersöka sociala strukturer och normer.

– Bredden är en stor tillgång och en stor utmaning. Doktoranderna kommer närma sig kärnan i precisionshälsa på olika sätt, säger Johanna Sundbaum, läkare, universitetslektor och ansvarig för ämnet medicinsk vetenskap.

Erfarenheter av vad som gör en bra forskarskola

Tillsammans med Phillip Tretten kommer hon att utforma och leda forskarskolan. De kommer från olika forskningsområden och har olika bakgrund och erfarenhet av forskarskolor.

Johanna Sundbaum har sin expertis i den medicinska forskningen och har jobbat med precisionsmedicin. Hon har också varit med i styrgruppen för PRECISE och är till viss del insatt i de olika projekten.

Phillip Tretten är biträdande professor i arbetsvetenskap och har bland annat forskat om hur människor tänker och hur de kan hjälpas att ta rätt beslut, samt om frågor om säkerhet och hälsa på arbetsplatser. Han har tidigare erfarenheter av multidisciplinära forskarskolor och vad som får dem att fungera.

– Vi kommer att behöva sammansvetsa gruppen. Ingenjörer och samhällsvetare har till exempel olika syn på forskningsmetodik. Förhoppningsvis får våra doktorander en bra helhetsförståelse för forskning och var deras bit kommer in i ett större samhällsperspektiv, säger Phillip Tretten.

Genom att skapa samhörighet för doktoranderna hoppas de också skapa samarbetsytor för handledarna, ett koncept som öppnar för ytterligare samarbeten över ämnesgränserna på hela universitetet. De öppnar också för internationell samverkan och vill närma sig grupper som forskar inom precisionshälsa i andra delar av världen.

Framtida resultat som kan göra skillnad

I december ska de flesta doktorander vara på plats och forskarskolan drar igång på allvar. Johanna Sundbaum och Pillip Tretten ser möjligheten att det inte kommer att stanna vid de första elva doktoranderna. Förhoppningen är dels att doktoranderna ska bli fler i framtiden, dels att resultaten av forskningen ska tas tillvara. Doktoranderna kommer bland annat ta del av kurser inom innovation för att öka möjligheterna att sprida resultat från forskningen.

– Det ska inte stanna vid en avhandling som läggs åt sidan. Vi hoppas att det ska bli resultat som har betydelse i samhället, säger Johanna Sundbaum.

Kontakt

Johanna Sundbaum

Johanna Sundbaum, Universitetslektor, Ansvarig för utbildningsämnet Medicinsk vetenskap

Telefon: 0920-493836
Organisation: LTUMVO, Hälsa, medicin och rehabilitering, Institutionen för hälsa, lärande och teknik
Phillip Tretten

Phillip Tretten, Biträdande professor, Excellent lärare

Telefon: 0920-492855
Organisation: Arbetsvetenskap, Människa och teknik, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle