SUN förstasida
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Naturresurser för en hållbar samhällsomvandling

Publicerad: 26 mars 2021

Norra Sverige har förutsättningar att visa vägen för en framgångsrik omställning av basindustrin som gynnar hela världen. Under ett Zoom-webbinarium den 24 mars presenterades Luleå tekniska universitets satsning SUN – Naturresurser för hållbar samhällsomvandling, som tar fasta på de tillgångar i form av malm, skog och vatten som är av central betydelse för att förverkliga den samhällsomvandling som behövs för att nå FN:s globala hållbarhetsmål och lyckas med klimatomställningen.

”Det som händer nu, det händer i Västerbotten och Norrbotten” - så inledde Pär Weihed onsdagens webbinarium tillsammans med SUN, ett av två nya framtidsområden vid Luleå tekniska universitet. Christina Wanhainen, professor i malmgeologi och vetenskaplig ledare för SUN presenterade området för de drygt 100 åhörarna.

- Det här området bygger på de redan etablerade styrkeområdena inom gruv-, trä- och vattenkraftsforskning. Tanken är att vi ska bredda och fördjupa den styrkan genom att hitta både synergier och att arbeta på ett ännu mer mångvetenskapligt sätt, berättar Christina Wanhainen i sin korta presentation om framtidsområdet SUN.

Under seminariet, som leddes av moderator Åsa Lindell, hölls två paneler, med fyra deltagare i varje. I den första panelen, som inleddes av Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger, satt Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbottens län, Nils-Olov Lindfors, regionråd i Norrbotten, Rickard Carstedt, regionråd i Västerbotten och Lotta Finstorp, landshövding i Norrbottens län och diskuterade utmaningar och möjligheter med den gröna omställningen.

- Basindustrin kan visa vägen, titta bara HYBRIT och Northvolt. Två banbrytande exempel på hur industrin utvecklar helt nya lösningar för att vi ska få ett mer hållbart nyttjande av naturresurser, inledde Björn Risinger den första paneldebatten.

Industrierna fick också en möjlighet att presentera sina idéer på hur vägen till hållbarhetsmålen 2050 ser ut. De som representerade industrierna var Grete Solvang-Stoltz, HR- och hållbarhetsdirektör på LKAB, Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna och Christer Ljunggren, vd påVattenfall.

I den andra panelen var Grete Solvang-Stoltz, Björn Risinger och Christer Ljunggren tillbaka tillsammans med Pär Lärkeryd, vd för Norra skog. Diskussionerna rörde frågan om vad vi behöver lära oss mer av för att nå hållbarhetsmålen. Det pratades om både energidistribution, spårbarhet av metaller och mineraler, men också om att optimera kostnader och nytta i arbetet med vattenkraft samt att samverka mellan myndigheter och näringsliv.