Hoppa till innehållet

Invigning av CREATERNITY – cirkulär ekonomi i fokus

Publicerad: 25 november 2020

Området CREATERNITY vid Luleå tekniska universitet är igång. Den digitala invigningen, som lockade ett stort antal åhörare, bjöd på tal av företrädare för storföretag, forskare och universitetets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

CREATERNITY är ett av två nya framtidsområden vid Luleå tekniska universitet med fokus på en hållbar omställning. De vetenskapliga ledarna Karl Andersson och Roland Larsson hade till den digitala invigningen den 25 november samlat både externa och interna talare, som berättade hur de ser på och arbetar med en uppkopplad cirkulär ekonomi. Hela 90 deltagare kopplade upp sig via Zoom för att få veta mer om CREATERNITY och lyssna till Victoria van Camp CTO på SKF, Mikael Dahlgren forskningschef på ABB och Gertrud Åström, organisationskonsult och jämställdhetsexpert, som alla sitter med i CREATERNITYs strategiska råd.

Mikael Dahlgren delade med sig av hur ABB arbetar med den cirkulära ekonomin, bland annat att de tillsammans med Stena Recycling återanvänder material från gamla motorer. Victoria van Camp berättade om SKF:s satsning på en rekonditioneringsprocess, som märker eventuella slitage innan de uppstår. På så sätt förlänger de deras lagers brukbarhetstid, vilket ger lägre kostnader och kräver mindre energi, då det inte behövs tillverkas ett helt nytt lager, vilken i sin tur är bra för miljön. I och med detta har de också ändrat sin affärsmodell och tar betalt för varje timme produkten fungerar.

– Vi behöver utveckla teknik som fungerar genom hel processen, sa Victoria van Camp.

Bland talarna fanns också flera forskare från Luleå tekniska universitet: Anna Öhrwall Rönnbäck, Alexander Kaplan och Wiebke Reim. Anna Öhrwall Rönnbäck representerade CREATERNITYs forskarskola, som ska bli en ”think thank for the future”. Ett flertal doktorander ska anställas, och kompetensen inom forskarskolan ska inte bara sträcka sig över flera forskningsämnen.

Rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn avslutade invigningen och berättade om hur CREATERNITY knyter ihop en rad olika ämnen och istället för att klippa ett band under invigningen, så knöt hon ett band.