




"Kolfiber kan göras överkomligt och hållbart"
Marina är doktorand i Polymeric Composites och forskar om återvinning av kolfiberavfall.
VAR KOMMER DU IFRÅN? VAR HAR DU VARIT?
Spanien är mitt hemland, en plats för sol och varma vintrar. Jag växte upp i ett litet samhälle i ett skyddat område, skog har alltid varit mitt hem. Mitt släktträd är stort, så våra sammankomster brukar vara stora och högljudda. Under avslutningen av mina studier fick jag chansen att uppleva Spanien, Frankrike och Sveriges utbildningssystem och livsstilar. Det är en upplevelse som internationell student som jag uppskattar djupt. Jag är en resenär av naturen, ett svart hål fullt av energi som mest spenderas på sport och utomhusaktiviteter.
VAD FÖR DIG TILL LTU?
Jag gick sista året på min kandidatexamen i industriell teknologi i Barcelona (UPC) när jag gick med i ett 3-årigt program för att bli materialingenjör. Jag tillbringade 1,5 år i Nancy (Frankrike) och avslutade mina studier vid Luleå Tekniska Universitet (LTU). Efter att jag var klar arbetade jag i fyra år som ingenjör innan jag tog en doktorsexamen som tog mig tillbaka till LTU.
VAD ÄR DITT FORSKNINGSBIDRAG TILL KREATERNITET?
I sitt nuvarande tillstånd förbrukar kolfiberindustrin stora mängder energi för att leverera en dyr produkt. En produkt som bara når applikationer där dess mekaniska egenskaper gör det värt investeringen. Min forskning är ett bidrag till ett cirkulärt system för kolfiber, ett tillskott mot hållbarhet. En som ger tillgängliga och prisvärda kolfiberkomponenter. Produkter som kan återvinnas med sina komponenter återanvänds om och om igen.
VARFÖR ÄR KREATERNITET VIKTIGT?
Att koppla samman forskare, skapa ett nätverk, dela kunskap och kombinera erfarenheter är nyckeln till innovation. Skaparskapet är mötesplatsen som gör att de föreningarna kan skapas, trots allt arbetar vi tillsammans mot samma mål från olika utgångspunkter.
VART SKA DU?
Att inte gå någonstans, att leva nuet är viktigt. När jag är klar skulle jag vilja etablera mig i norra Europa och gå tillbaka till branschen. Forskning är det som gör förändring möjlig, men det är det industriella intresset som driver den framåt.