Hoppa till innehållet
Roland Larsson
Roland Larsson, professor i maskinelement. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Det är roligare att bli ingenjör idag eftersom vår roll numera är att rädda världen”

Publicerad: 18 mars 2022

Roland Larsson är professor och ämnesföreträdare i maskinelement och en av två vetenskapliga ledare för Creaternity.

Vad forskar du om just nu?

Min grundkunskap är inom tribologi, men jag är spretig i min forskning. Med anknytning till Creaternity jobbar vi med framtidens smörjmedel. En procent av all olja, 1,5 kubikmeter per sekund, används som smörjmedel. Att ersätta det stora flödet med något annat är inte helt enkelt. Det finns två vägar: ersätta med något miljövänligt (exempelvis glycerol som vi jobbat med i tio år) eller att rena smörjmedlet om och om igen. Inom det sistnämnda har vi nu startat ett projekt tillsammans med SKF. 
Jag jobbar även med skidans tribologi – högaktuellt nu under skidsäsongen. Vi har tre doktorander som är fokuserade på denna fråga i samverkan med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Vi tror att vår långa tribologierfarenhet ska hjälpa till att förstå friktionen bättre och på sikt möjliggöra världens snabbaste skida.

Hur kommer det sig att du började forska inom ditt ämne?

Jag gick en kurs i tribologi och hade Erik Höglund och Ove Isaksson som lärare. Jag gillade deras sätt att undervisa och deras entusiasm över ämnet. Jag erbjöds ett examensjobb inom tribologi hos Nynäs under sommaren innan sista året av min utbildning. Efter examen jobbade jag med tribologi några år innan jag blev doktorand hos Erik Höglund. Det var inget jag planerat, men det var lågkonjunktur och det jobb jag kunde få när vi flyttade tillbaka till Norrbotten. Men jag har aldrig ångrat det, jag har fått vara med om så mycket spännande under mina 30 år vid Luleå tekniska universitet.

Hur spelar din forskning roll inom Creaternity?

Det är ju framför allt forskningen om alternativa smörjmedel som kopplar till Creaternity, samt reningen av dem där vi strävar efter ett cirkulärt användande. På senare tid har jag även intresserat mig för design för att främja cirkularitet, att designa en produkt som ska hålla ”för evigt” och som går att uppgradera och reparera gång efter gång. Hållbarhet kräver ett helt nytt tänk och den bästa lösningen blir annorlunda då det inte enbart är pris och prestanda som styr. 

Vilken är den roligaste upptäckten/resultat du gjort/tagit fram som forskare?

Oj, det är svårt! Jobbet med glycerolbaserade smörjmedel är ju förstås kul men även mitt arbete med att förstå hur ytor beter sig när de kommer i kontakt med varandra har varit, och är, inspirerande. Det är så fascinerande att vi ännu inte kan förutsäga friktion och slitage trots att det är två vardagsnära processer som vi utsätt för varje dag.

Vad vill du uppnå under din forskningskarriär?

Jag brukar säga till studenterna att det är så mycket roligare att bli ingenjör idag än tidigare eftersom ingenjörens roll numera är att ”rädda världen”. Vi behöver finna nya lösningar på de problem som många gånger skapats av ingenjörer. Nu ska ingenjören hitta sätt att använda material på ett hållbart sätt, att producera hållbar el och att enbart använda material som är förnyelsebara, ogiftiga samt enklare och billigare att framställa. Så roliga utmaningar och hela tiden känner man att ”nu fixar vi det här”! Som forskare vill jag känna att vi gör världen bättre.

Vad är det roligaste/mest utmanande med att vara en del av Creaternity?

Det roligaste är just detta med att finna lösningar på klimatproblemen. Att vi ska kunna fortsätta leva ett gott liv här i världen och nu snart på ett sätt som inte skadar planeten och dess innevånare. Det som är utmaningen är att göra det tillräckligt snabbt. Men å andra sidan är det ju det som är sporren. Vi måste göra vårt allra, allra bästa för att se till att mänskligheten överlever och börjar leva i harmoni med djur och natur här på jorden. 

Varför tycker du att Creaternity är viktigt?

Det handlar om att skapa ett skifte i hur vi tänker kring material och produkter: vi ska kunna använda exempelvis en dammsugare, ett fordon eller ett pappersbruk hur länge som helst. Den kanske behöver reservdelar, den kanske behöver uppgraderas och repareras, men då är det bara mindre tillskott av nytt material som tillförs. Att skapa ett sådant tänk kommer att kräva samverkan mellan företag och individer på ett helt annat sätt än tidigare. Affärsmodellerna kommer att ändras så att alla parter vill (och tjänar pengar på) att ”prylen” ska hålla för evigt. För att kunna göra det är digitaliseringen viktig för vi måste automatisera hur vi håller reda på var prylen är, i vilket skick den är, vem som använder den och vem som ska ha betalt – sådant som vi forskar kring inom Creaternity.

Berätta lite om dig själv!

Jag är född och uppvuxen i Norrbotten och bor nu i Gammelstad med min fru som jag har tre fullvuxna barn med. Älven, som ligger nära, har blivit en viktig plats för rekreation, skid- och skridskoåkning, bad och båtliv. Jag gillar att röra på mig och ägnar mig åt orientering, skidorientering och skogsbruk. I vilopauserna gillar jag att läsa, fixa i trädgården, körsång, resor, och konserter. Jag driver också ett företag som jobbar med framtidens gröna smörjmedel som är tänkt att ersätta oljan.

Kontakt

Roland Larsson

Roland Larsson, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-491325
Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik