QCAM
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Additively manufactured materials using ultrasound (QCAM)

Publicerad: 18 februari 2022

Målet med projektet är att utveckla metoder för oförstörande utvärdering av AM-materialets egenskaper, baserat på ultraljudsmätning.

Användningen av ultraljud har potential att bli den materialkarakteriseringsmetod som används för AM eftersom den är snabb, säker, skalas bra med komponentstorlek. Eftersom ultraljud är en mekanisk våg är den också direkt känslig för förändringar i mekaniska egenskaper.

Detta projekt fokuserar på att designa kvantitativa tekniker för att uppskatta lokala materialegenskaper baserat på ultraljudsmätningar, mikrostrukturnivå och upp till detektion av konventionella defekter som inneslutningar, sprickor, porer etc. Detta kommer att minska behovet av en del av de dyra och tidskrävande destruktiva tekniker som används idag.

Johan Carlson

Johan Carlson, Professor

Organisation: Signalbehandling, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik

Pia Åkerfeldt