ltu studenter

Kort om Luleå tekniska universitet

Luleå tekniska universitet har en bredd i både vårt utbildningsutbud och vår forskning vilket är vår styrka. För en fortsatt positiv utveckling av Luleå tekniska universitet tror vi dessutom på att integrera områden som fokuserar på teknik, konst och människa. En sådan flexibilitet i våra utbildningar är därför naturlig och nödvändig.

Vi använder våra styrkor för att skapa global samhällsnytta och har därför vidareutvecklat universitetet till en arktisk profil med mångårig forskning och samverkan kopplat till kallt klimat inom samhällsbyggnad-, förnyelsebar energi, gruv- och naturresursteknik samt hälsa. Vi är dessutom en nyckelaktör för Sverige som rymdkluster där vi har spetsforskning och ett stort internationellt nätverk.

Vi har en lång tradition av att samverka med stora bolag och offentlig verksamhet för att bedriva tillämpad forskning vilket resulterar i goda relationer och ofta snabb implementering i verkligheten.

Luleå tekniska universitet är ett av landets främsta universitet vad gäller uppdragsforskning och samverkansdoktorander som har sin anställning utanför akademin. Vår andel externfinansierad forskning är bland Sveriges högsta, och för att behålla den positionen måste vi fortsätta att utveckla spetsmiljöer och testbäddar som viktig infrastruktur för utbildning och forskning.