LTU_space_innovation_fourm
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Space Innovation Forum blir ny mötesplats för rymdindustrin

Publicerad: 9 maj 2016

Luleå tekniska universitet lanserar en ny satsning på rymden. Space Innovation Forum ska bli mötesplatsen mellan rymdindustrin och akademin i syfte att främja regional tillväxt i rymdbranschen. Fem tillfällen arrangeras inom tre år med start den 10 maj.

– Vår förhoppning är att Space Innovation Forum blir en långsiktig satsning och ett betydande inslag för att stärka rymdverksamheten vid Luleå tekniska universitet, i Kiruna och hela regionen. Det ger oss en bra möjlighet att kommunicera resultat från gemensamma projekt och diskutera nya möjligheter, säger Jonas Ekman, prefekt på Luleå tekniska universitet.

Luleå tekniska universitet har de senaste åren satsat 100 miljoner kronor på rymdcampus i Kiruna vilket innebär 20 nya doktorandtjänster. Två nya professorer har rekryterats, professor Javier Martín-Torres i atmosfärsvetenskap och professor Reza Emami i rymdtekniska system. Därutöver arbetar LTU Business med att stärka relationerna mellan universitet och den nationella rymdindustrin. Nästa satsning blir nu Space Innovation Forum, där man hoppas bygga en branschledande mötesplats där rymdindustrin och akademin diskuterar viktiga frågor inför framtiden.

Den 10 – 11 maj anordnas Space Innovation Forum för första gången. Schemat innehåller bland annat talare som berättar om pågående utvecklingsarbeten där både industrin och akademin deltar. Professor Javier Martín-Torres forskningsgrupp kommer tillsammans med företaget Omnisys att berätta om utvecklingsarbetet av instrumentet HABIT som ska sändas till planeten Mars yta. Professor Reza Emami ska tala om utvecklingen av den första svenskregistrerade miniatyrsatelliten som ingår i rymdmissionen QB50.

Deltar gör även ett tiotal företag från etablerade aktörer som Swedish Space Corportation, GKN Aerospace, OHB Sweden och NanoSpace till regionala företag som Microbit, Conex Engineering och Pre Eye. Tillsammans ska man lyfta utmaningar som finns inom branschen och diskutera hur man gemensamt kan skapa lösningar.

– Vårt samarbete med näringslivet kommer att vara avgörande för att lyckas med våra ambitioner i Kiruna. Därför behövs det en ny typ av mötesplats där vi kan samordna insatser och planera framtida strategier, säger Johanna Bergström-Roos, affärsutvecklare på LTU Business AB.

Johanna Bergström Roos

Johanna Bergström Roos, Projektledare RIT

Organisation: LTU Business AB, Rymdteknik, Extern, Institutionen för system- och rymdteknik
Jonas Ekman