Hoppa till innehållet

Sveriges rymduniversitet

Vi söker efter liv på Mars, bygger minisatelliter och utvecklar rymdteknik som även gör nytta på jorden och bidrar till att hitta lösningar på stora utmaningar som klimatförändringar och miljöförstöring.
Luleå tekniska universitet har Sveriges enda civilingenjörsutbildning i rymdteknik och flera populära masterutbildningar inom rymdområdet. Vi är helt enkelt Sveriges rymduniversitet.

Studentprojekt

De bygger satelliter och rymdinstrument och får omsätta sina teoretiska kunskaper i spännande praktisk handling. Läs mer om några av alla de rymdprojekt som våra rymdstudenter driver.

Kvinnor i rymdsektorn filmbild
Kvinnor i rymdsektorn

Möt Theresia Hestad, student i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet, och Sofia Bergman, doktorand vid Institutet för rymdfysik, IRF.

Foto: NASA
Atmosfärsvetenskap

Forskning med fokus på jordens och andra planetkroppars interaktioner med den omkringliggande miljön.

Rymdtekniska system
Rymdtekniska system

Forskning med fokus på design, utveckling, montering, kvalificering, testning och drift av mark-, rymd- och avfyrningssegment.

ToliouTsirvoulis
Forskare får asteroider uppkallade efter sig

Toliou och Tsirvoulis är de nya namnen på två asteroider. De döps efter Luleå tekniska universitets forskare Athanasia Toliou och Georgios Tsirvoulis för att uppmärksamma deras bidrag för att öka kunskapen om småplaneter.

Asteroiden Ryugu Foto: Credit: JAXA, University of Tokyo & collaborators
Nya rön om asteroidernas historia

Asteroider kan vara mer porösa än man tidigare trott. In-situ-mätningar på asteroiden Ryugu visar att en blandning av material med olika porositet har sitt ursprung på olika platser, möjligen i olika delar av en större planetkropp. – Vårt resultat kan bidra till framtida tekniska lösningar för att avleda asteroider från jorden, säger Axel Hagermann, professor i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Foto: NASA
Jessica Meir, teknologie hedersdoktor 2020

Jessica Meir blev i fjol känd för världen när hon genomförde tre unika rymdpromenader på den Internationella rymdstationen (ISS). En av dessa rymdpromenader var den första med enbart kvinnor. Jessica Meir är den första kvinnan med svenskt medborgarskap i rymden.

Foto: ESO/European Southern Observatory
Undersökta exoplaneter liknade jorden

Forskare i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt sätt att avgöra om exoplaneter är beboeliga. Genom att studera planeternas atmosfärer hittades minst 45 exoplaneter med egenskaper som liknar jordens.

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Vatten på Mars – så gjorde våra forskare fynden

Frågan om liv på Mars har länge fascinerat mänskligheten. Forskare på Luleå tekniska universitet gjorde de häpnadsväckande upptäckterna av vatten på Mars. Mycket talar för att det kan finnas, eller har funnits, liv på den röda planeten. Och utforskandet fortsätter – framtiden är närmare än vi tror.