Hoppa till innehållet
Abhinav Saxena, adjungerad professor i drift och underhållsteknik
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Abhinav Saxena, adjungerad professor i drift och underhållsteknik

Publicerad: 31 oktober 2018

Abhinav Saxenas forskning handlar om att skapa förutsättningar för att industriella system ska hålla över tid. Han är också konstnär som visat sina målningar på
utställningar i Indien.

Abhinav Saxena forskar om felsökning, diagnostik och prognostik. Han använder data från sensorer och tidigare servicerapporter för att analysera hur länge ett system eller en komponent kommer att fungera. Syftet är att kunna beräkna livslängden på ett system och att planera underhåll. Han arbetar bland annat med jetmotorer, gasturbiner i elkraftverk och utrustning för magnetröntgen.

– Ett system kommer behöva olika typer av underhåll beroende på hur det används. Om vi kan förutsäga hur länge det kommer hålla så kan vi undvika stora problem och utföra underhåll vid rätt tillfälle. Den här typen av analys kan användas på nästan alla typer av system.

Abhinav Saxena är en passionerad konstnär

Han växte upp i Indien och läste först vid Indian Institute of Technology i New Delhi men flyttade till USA år 2001 för att ta sin master och doktorsexamen vid Georgia Institute of Technology. Förutom sin forskning är Abhinav Saxena en passionerad konstnär. Innan han flyttade från Indien hade han sin första utställning i New Delhi där han sålde fem av sex tavlor. Den sista tavlan behöll hans pappa och den hänger fortfarande i deras hem i Indien.

– Idag får jag inte lika mycket tid att måla sedan jag fått barn som tar upp den största delen av min vardag, men det är fortfarande ett av mina stora intressen.

Arbetade vid NASA

Efter sin examen fick han jobb på den amerikanska rymdmyndigheten NASA där han bland annat utvecklade en databas för att samla information från olika system så att alla forskare kan få tillgång till samma data. Efter åtta år på NASA gick han sedan över till General Electric för att komma närmare industrin och arbeta med projekt som hade en mer omedelbar tillämpning.

– På NASA jobbade vi mycket med enskilda komponenter för att utveckla grundforskningen. Det är en väldigt speciell miljö där vi hela tiden utvecklade ny banbrytande kunskap, men det kan också dröja åratal innan en algoritm används i ett uppdrag. På General Electric har vi mer av ett systemperspektiv och tempot är högre eftersom vi hela tiden försöker hitta nya lösningar som kan tillämpas på marknaden omedelbart.

Vid Luleå tekniska universitet vill han fortsätta utveckla metoderna för systemanalys i en miljö som befinner sig mellan akademin och industrin.

– Vår bransch rör sig nu mot maskininlärning och artificiell intelligens och jag vill utveckla den delen i samarbete med Luleå tekniska universitet så att vi kan ta fram nya metoder som vi kan använda i industrin.