Hoppa till innehållet
Alireza Ahmadi
Alireza Ahmadi är professor i drift och underhållsteknik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Alireza Ahmadi, professor i drift och underhållsteknik

Publicerad: 30 oktober 2018

Alireza Ahmadi använder sin bakgrund inom flygbranschen för att utveckla underhållsarbetet inom industrier som exempelvis tåg och järnväg. Med sin forskning vill han skapa ett transindustriellt utbyte som ska bidra till utvecklingen av landets infrastrukturella blodomlopp.

Alireza Ahmadi drömde om att bli flygplansingenjör när han var liten. När hans familj besökte flygplatsen i Teheran var han mer fascinerad av flygplanen än själva resan.

– Jag glömde alltid bort varför vi egentligen var på flygplatsen för jag var upptagen med att undersöka och försöka förstå hur allt fungerade.

Vill sprida kunskap från flygbranschen

Han utbildade sig till flygingenjör på universitetet i Teheran och arbetade med underhåll och service av flygplan för ett antal stora flygplanstillverkare. När hans arbetsgrupp fick i uppgift att konvertera ett passagerarplan till ett transportplan kom han i kontakt med forskningen vid Luleå tekniska universitet. Han förde en dialog under projektets gång och efter att det avslutades behöll han kontakten. När en doktorandtjänst blev ledig sökte han och flyttade till Sverige efter att ha blivit antagen.

– Jag höll mig alltid uppdaterad om forskningen under tiden jag arbetade med flygunderhåll och slutligen kom det till den punkten att jag ville bedriva min egen forskning.

Från början handlade Alireza Ahmadis forskning om flygplansunderhåll. Idag vill han använda sin erfarenhet och kunskap för att utveckla andra industrier och driver flera projekt inom underhåll för tåg och järnväg. Han vill skapa en form av tvärindustriell forskning eftersom det finns rutiner och kunskaper från flygbranschen som skulle gå att använda i underhållsarbetet av tåg och järnvägar.

– Flygbranschen är väldigt uppdelad och företagen delar inte med sig av mer information än de är tvungna att göra. Det gör att alla har sina egna lösningar på liknande problem. Men tänk om det gick att dela informationen och lösa problemen tillsammans. Det skulle förmodligen föra utvecklingen framåt snabbare.

Infrastrukturen – ett lands blodomlopp

I ett pågående EU-projekt som han driver tillsammans med sina doktorander håller de just nu på att anpassa rutiner och regelverk för underhåll i flygbranschen för att använda kunskapen i underhållet av tåg och järnväg.

– Transport och dess infrastruktur är en grundläggande faktor för att ett land ska kunna växa. Det är som ett lands blodomlopp. Med hjälp av våra analyser och moduler kan vi förvalta tillgångarna i systemet och skapa ett bättre och starkare system.