Hoppa till innehållet
Behzad Ghodrati
Behzad Ghodrati är professor i drift och underhållsteknik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Behzad Ghodrati, professor i drift och underhållsteknik

Publicerad: 31 oktober 2018

Behzad Ghodratis forskning ska hjälpa gruvföretag att planera och automatisera underhållet av sina maskiner. Hans mål är att skapa lösningar som är både ekonomiskt och miljömässigt hållbara.

Behzad Ghodrati ser sig själv mer som en praktiker än en teoretiker. För honom är den viktigaste delen av forskningen att den tillämpas och ger synliga resultat ute i verksamheten.

– Teori är viktigt men jag är mer intresserad av hur den kan användas i verkliga livet för att uppnå resultat som går att se och mäta. För mig är det då som forskningen verkligen ger resultat.

Hjälper gruvföretagen att planera och automatisera underhållet

Idag fokuserar Behzad Ghodrati sin forskning på underhållsarbete av maskiner som används i gruvindustrin. Han vill skapa förutsättningar som gör att maskinerna kan vara i drift så länge som möjligt och att underhåll kan utföras miljövänligt. I ett nystartat projekt ska han använda tillgänglig men idag outnyttjad data från maskinerna. Med hjälp av datainsamling och analys ska han ta fram moduler för underhåll av gruvmaskiner, moduler som ska hjälpa gruvföretagen att planera och automatisera underhållet.

– Jag undersöker hur vi kan göra maskinerna mer tillgängliga och hur vi enklare kan utföra underhåll och få tag i reservdelar. Det bidrar både till en mer hållbar ekonomi för företagen och till mer miljövänliga lösningar.

Utbildad vid University of Teheran, Iran

Behzad Ghodrati utbildade sig till civilingenjör vid University of Teheran och direkt efter utbildningen började han undervisa vid Sahand University of Technology. Efter åtta år där bestämde han sig för att doktorera och när han letade efter ett universitet med inriktning mot underhåll hittade han till Luleå tekniska universitet.

– Min bakgrund som ingenjör kommer verkligen till nytta i forskningen här. När vi pratar om olika maskiner så vet jag hur de används i gruvorna och vad maskinerna har för styrkor och svagheter.

År 2001 flyttade han till Luleå för att doktorera. Efter sin doktorsavhandling spenderade han två år som postdok vid C-MORE Lab vid University of Toronto och sedan återvände han till Luleå.

– Jag hade först planerat att besöka laboratoriet en kortare period men istället blev jag erbjuden en tjänst av en professor som vi hade haft som gästföreläsare här i Luleå. De forskade om reservdelsplanering vilket är samma ämne som jag skrev min avhandling om.