Hoppa till innehållet
Dan Engström
Dan Engström, adjungerad professor i byggproduktion och teknik. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Dan Engström, adjungerad professor i byggproduktion och teknik

Publicerad: 11 november 2019

Med ena foten i byggbranschen och den andra i akademin, vill Dan Engström öka företagens förmåga att anpassa sig till en föränderlig omgivning.

Dan Engström är affärsutvecklare på analys- och teknikkonsultföretaget WSP och arbetar med utvecklingsprojekt för att stötta kollegor och kunder att göra mer hållbara affärer. Det handlar om att anpassa erbjudanden, nätverk och arbetssätt för att möta förändrade konsumtionsmönster, digitalisering och klimathot.

Under en längre tid har han följt utvecklingen av allt från delningsekonomi till plattformsaffärer. Han upplever att det nu finns en insikt om hur företagens affärer påverkas i närtid av förändringarna, och en starkare vilja att möta dem. Just nu leder han WSP:s satsning för att automatisera byggprojektering, där modeller i framtiden kan genereras med bara ett knapptryck.

Om ett pålfundament kan ritas på fem minuter i stället för fem timmar ändras förutsättningarna för vad företaget tjänar pengar på och vad medarbetarna ska göra i framtiden. Som adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet vill han, tillsammans med forskare, möta de utmaningarna och hitta modernare sätt att skapa värde.

Dan Engström föddes 1966 i Huddinge och bor i dag i Göteborg. Han har haft ett antal olika arbeten i branschen varav ett som byggnadskonstruktör. Alla andra jobb har handlat om verksamhetsutveckling och om mötet mellan akademi och industri. På sin fritid skriver han skönlitteratur och spelar musik. Han har precis genomfört sin fjärde utmanande triathlontävling, en så kallad Ironman, i Kalmar.

Dan Engström

Dan Engström

Dan Engström, Adjungerad professor

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser