Hoppa till innehållet
Jonathan Lewis Summers
Jonathan Lewis Summers är ny adjungerad professor i strömningslära vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Jon Summers, adjungerad professor i strömningslära

Publicerad: 31 oktober 2018

Jon Summers började sin akademiska karriär med tillämpad matematik, men gick sedan över till kylprocesser för digital infrastruktur. Efter 25 år vid samma universitet bestämde han sig för att flytta till Sverige.

Jon Summers är forskningschef vid institutet RISE SICS North där han forskar om hur digital infrastruktur som datacenter kan göras mer hållbara och energieffektiva. Hans forskning fokuserar framför allt på kylningen av elektronik och serverhallar.

– Data är vår tids olja och våra datacenter kan liknas vid ett raffinaderi. Varje gång vi använder våra telefoner, skickar ett mail eller betalar med kort så går informationen via mobilmaster och nät till ett datacenter. Där är värmen ett problem som vi måste göra oss av med för att infrastrukturen ska kunna fungera och våra digitala liv ska kunna fortsätta utan avbrott.

Undersökte kylning av datorer

Jon Summers inledde sin akademiska bana med att läsa tillämpad matematik vid universitetet i Leeds i Storbritannien och arbetade sedan med bland annat kaosteori. Under 1980-talet började han använda datorer för att göra beräkningar i sin forskning och efter det gick forskningen gradvis över till att handla mer om själva datorerna än om matematiken.

– Vi hade stora problem med värmeutveckling och började undersöka hur vi kunde kyla våra datorer på bästa sätt. Vi började experimentera med olika typer av vätskekylning istället för luft och började samtidigt arbeta med ett antal företag som inriktade sig på vätskekylning. Sedan har det fortsatt på den vägen.

Från Leeds till Uppsala

Efter sin examen verkade han som forskare vid universitetet i Leeds i 25 år innan han bestämde han sig för att byta miljö. Vid samma tidpunkt fick han ett erbjudande från Sverige om att ansluta sig till teamet vid RISE SICS North.

– Idag bor jag med min familj i Uppsala där mina barn kan gå i engelskspråkig skola. Jag delar min tid mellan Uppsala och Luleå. Jag gör också föreläsningar för universitetet i Leeds, men nästan uteslutande på deras samarbetsuniversitet i Kina.

Intressant utveckling för datacenter

Vid Luleå tekniska universitet kommer han fortsätta sin forskning inom värmereglering av datacenter och även undersöka om det är möjligt att ta till vara på värmen som alstras i serverhallarna så att den kan återanvändas.

­– Det pågår en väldigt intressant utveckling i norra Sverige när det kommer till datacenter. Det finns en bra blandning av resurser som ren el och kall luft, samtidigt som det finns väldigt bra forskning och personal med teknisk expertis.