Hoppa till innehållet
Magnus Karlberg
Magnus Karlberg, professor i datorstödd maskinkonstruktion, vill med sin forskning vill han bidra till att utveckla den svenska industrin. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Magnus Karlberg, professor i datorstödd maskinkonstruktion

Publicerad: 30 oktober 2018

Magnus Karlberg blev teknikintresserad redan i tonåren och har vigt sitt liv åt teknisk utveckling – ackompanjerat av tonerna från irländsk folkmusik. Med sin forskning vill han bidra till att utveckla den svenska industrin

Magnus Karlberg forskar om simuleringsdriven produktutveckling med fokus på nya prestandabaserade affärsmodeller. Till stor del handlar det om att ändra synen på industriell produktion, från ett produktperspektiv till ett funktionsperspektiv. Hans mål är att skapa nytta för samhället genom att utveckla den svenska industrin och göra den mer konkurrenskraftig och hållbar.

– Om vi tar bilindustrin som ett exempel, så är det stor skillnad på om du vill sälja bilar eller ansvara för att personer och varor kan ta sig från punkt a till b. För det senare behövs betydligt färre bilar på marknaden, vilket i sin tur är bra för miljön. Den typen av omställning kräver helt andra sätt att arbeta med produktutveckling och det är sådana modeller vi utvecklar.

Nyfiken och gillar att tävla

Magnus är född och uppvuxen i Boden och bor fortfarande där med sin familj. Som ung tävlade han i längdskidåkning och löpning och under flera år var han gitarrist i ett band som spelade irländsk folkmusik och turnerade i både Norrbotten och Norge.

– Tävlingsinstinkten och nyfikenheten är de två stora drivkrafterna genom alla projekt jag jobbat med. Det finns alltid nya utmaningar att ta tag i och jag har aldrig tråkigt på jobbet.

Teknikintresset har följt honom från tonåren och vidare till civilingenjörsprogrammet i maskinteknik på Luleå tekniska universitet. Under sitt sista år på utbildningen blev han tillfrågad om han var intresserad av en doktorandtjänst. Sedan dess har han jobbat på universitetet, bland annat som föreståndare för Fastelaboratoriet, en innovationsmiljö där forskare i samarbete med företag arbetade för att ta fram lösningar för prestandabaserade affärsmodeller. 

– Fastelaboratoriet är förmodligen det viktigaste projektet jag varit involverad i fram till idag.

Forskar på drönarteknik inom skogsbruket

I ett pågående projekt ska Magnus Karlberg undersöka hur drönarteknik kan användas i det svenska skogsbruket för bland annat markberedning. Med hjälp av en drönare på åtta ton ska de undersöka hur markberedning kan utföras utan att ha människor på plats.

– Det här är annorlunda jämfört med mycket annat jag gjort, men fokus ligger fortfarande på att utveckla den svenska industrin och skapa nytta för samhället.