Hoppa till innehållet
Örjan Johansson, professor i teknisk akustik
Örjan Johansson, professor i teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Örjan Johansson, professor i teknisk akustik

Publicerad: 30 oktober 2018

Ett stort intresse för ljud och teknik har följt Örjan Johansson genom livet. Hans forskning har gått från att fokusera på dämpning av bullernivåer i industriella arbetsmiljöer till att använda ljudvågor för att skapa mer energieffektiva tillverkningsmetoder.

Örjan Johansson upptäckte sin fascination för ljud och vibrationer redan i tonåren. Då handlade det mycket om motorer och stereoteknik, men under tiden på civilingenjörsutbildningen i maskinteknik vid Luleå tekniska universitet insåg han att akustik kunde vara en möjlig framtida sysselsättning.

– Mitt intresse väcktes nog första gången när mina högtalare gick sönder och jag försökte förstå vad som hade gått fel. Sedan har det hållit i sig. Jag höll mig hela tiden uppdaterad om vad som hände inom akustikområdet och använde även intresset för att lära mig andra ämnen. Det var en drivkraft som gjorde att studierna gick lättare.

Arbetade på Scanias utvecklingsavdelning

Efter sin examen arbetade Örjan Johansson på Scanias utvecklingsavdelning i Södertälje i två år innan han återvände till akademin. De första 15 åren som forskare handlade i huvudsak om att dämpa och reducera ljud från dieselmotorer.

– Ljud handlar egentligen om vibrationer och faktum är att maskiner och industriella processer skapar väldigt mycket vibrationer. Min forskning handlade om att förstå hur ljudet skapas och att försöka minska dess påverkan på omgivningen, men även beskriva hur dess kvalitet upplevs. Förvånansvärt många är omedvetna om att dålig ljudmiljö ger utmattningseffekter och i förlängningen negativa hälsokonsekvenser.

Det senaste decenniet har hans forskning varit inriktad på att skapa en ljudvåg vid en resonansfrekvens som koncentreras till ett specifikt område och därigenom skapa och styra en kavitationsprocess.

– Med hjälp av kavitation kan vi snabba på industriella processer. Poängen med kavitation är att den kan ge en mycket mer effektiv energiomvandling. Många industriella processer har mycket låg verkningsgrad och genom den
här metoden kan vi använda betydligt mindre energi och dessutom få högre kvalitet, säger han.

Labbchef för ÅF:s akustikavdelning

Mellan de två forskningsperioderna lämnade han akademin och flyttade med sin familj till Göteborg för att bli labbchef för ÅF:s akustikavdelning och jobba som konsult inom ljud och vibrationer. År 2014 återvände han till Luleå tekniska universitet och i dag delar han sin tid mellan Luleå och Göteborg.

– Som konsult i ljud och vibration får jag jobba inom alla möjliga olika branscher och det var därigenom jag kom in på området med processindustri.