Hoppa till innehållet
Pär Marklund
Pär Marklund är professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Pär Marklund, professor i maskinelement

Publicerad: 30 oktober 2018

Pär Marklund forskar om tribologi och vill alltid driva sina projekt hela vägen från problem till fungerande lösning så att resultatet gör nytta i industrin och samhället. Han är också femfaldig svensk hemvärnsmästare i pistolskytte.

Pär Marklund hamnade i akademin på grund av sitt stora fordonsintresse. Han började sina studier med att läsa civilingenjörsutbildningen i maskinteknik vid Luleå tekniska universitet och har sedan dess varit kvar på universitetet.

– Jag har alltid varit intresserad av mekaniska system och undersökt hur saker fungerar. Ända sedan jag var liten har jag skruvat sönder saker för att se hur de ser ut på insidan. När jag började på universitetet hade jag planer på att jobba inom bilindustrin. Men efter utbildningen fick jag ett erbjudande om att doktorera. Även om det inte var planerat så blev det helt rätt.

Söker enkla lösningar på komplexa problem

I dag forskar Pär Marklund om tribologi. Han har bland annat utvecklat en sensor som kan känna av vatten i smörjmedel. Han står som uppfinnare på patentet och för sitt arbete tilldelades han också ett stipendium från Kungliga Vetenskapsakademien.

– Den första prototypen byggde jag faktiskt hemma i mitt garage men det var efter att först ha gjort flera grundliga undersökningar. För mig är det viktigt att ta det sista steget i ett projekt och hitta lösningar på problemen och lösningen ska helst vara enkel. Det sista steget är ofta inte det lättaste men för att industrin och samhället ska få nytta av forskningen så är det helt avgörande.

I ett annat projekt för industrin undersökte Pär Marklund tillsammans med en av sina doktorander hur fyrhjulsdriftsystem åldras. Efter en lång serie mätningar upptäckte de att åldrandet kunde beräknas genom att mäta en enda temperatur för att avgöra hur slitningen skulle kompenseras.

– Utan att göra någon som helst uppgradering i varken hårdvara eller komponenter så kunde man genom programmering kompensera för den här åldringen. Vår lösning implementerades nästan direkt i alla deras system.

Varvar ned med prickskytte

Intresset för bilar och andra fordon finns fortfarande kvar. Han kör enduro på fritiden och är även motorcykelordonnans i hemvärnet. I hemvärnet skjuter han också prickskytte med pistol och har blivit svensk hemvärnsmästare fem gånger.

– Skytte är ett bra sätt att rensa hjärnan och inte tänka på någonting annat än måltavlan för en stund. Då finns inga mejl eller projekt utan man är ensam med utmaningen.