Hoppa till innehållet
Pierre-Dersin-ltu
Pierre Dersin, adjungerad professor i drift och underhåll vid Luleå tekniska universitet. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Pierre Dersin, adjungerad professor i drift och underhållsteknik

Publicerad: 11 november 2019

Pierre Dersin föddes 1953 i Belgien, ett land som var bland de första i Europa att bygga ut järnvägen. I dag arbetar han med artificiell intelligens för att effektivisera underhållssystemen inom järnväg och på så sätt få tågen att bli punktligare.

Urbaniseringen och en större miljömedvetenhet har ökat efterfrågan på järnvägstransporter. Pierre Dersin vill kombinera artificiell intelligens med traditionell teknik för att förbättra underhållet av järnvägen. Med hjälp av sensorer som bland annat mäter temperatur, tryck och acceleration samlar han in data i den miljö där tågen är verksamma, data som i sin tur kan användas för att diagnostisera försämringar och fel redan innan de inträffar. Hans arbete ligger i gränslandet mellan det som kallas tillförlitlighetsteknik och prediktering av maskiners livslängd. Det handlar om att genom övervakning i realtid kunna förutspå vilka underhållsåtgärder som bör prioriteras för att undvika driftstopp och förseningar.

I dag arbetar Pierre Dersin på enheten för digital mobilitet på Alstom, ett företag i transportsektorn. Ett resultat av hans arbete är verktyget HealthHub som övervakar livslängden hos tåg, infrastruktur och signal system med hjälp av avancerad dataanalys. De som arbetar med underhåll kan med hjälp av tekniken få information om när det är dags för olika typer av åtgärder, och på så sätt minska sina kostnader.

Pierre Dersin disputerade år 1980 vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, med en avhandling om belastning i kraftnät. I dag bor han i Paris där han på fritiden studerar flera olika språk samt sjunger opera och bel canto, den italienska vokaltekniken som betonar vacker klang och teknisk sångskicklighet.

Pierre Dersin

Pierre Dersin, Adjungerad professor

Organisation: Drift och underhållsteknik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser