Hoppa till innehållet
Richard Larker
Richard Larker, adjungerad professor i materialteknik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Richard Larker, adjungerad professor i materialteknik

Publicerad: 28 oktober 2019

Richard Larker har hittat nya sätt att tillverka extremt starka och sega stål till en rimlig kostnad. Hans innovationer innebär ett tekniksprång för branscher som har behov av robusta och lätta konstruktioner.

Att tillverka stål som både är segt och höghållfast har länge varit en svår kombination, men Richard Larker har hittat nya sätt att undvika sprödhet i starka stål. Dels tillsätts ovanligt mycket kisel, ett billigt grundämne som finns i exempelvis sand, och dels härdas stålet till ausferritisk mikrostruktur i en saltbadsugn. För den kombinationen i stålkompositen segjärn fick han år 2010 ta emot den svenska gjutgodsbranschens innovationspris. Richard brinner för att utveckla teknik som gör livet enklare för människor, och som samtidigt bevarar miljön. Han menar att material är viktiga byggstenar för ett bättre samhälle. De ultrahöghållfasta ausferritiska material som han utvecklar kan bland annat användas i lättviktskonstruktioner. Fordonskomponenters vikt kan minska med 30 procent, vilket därmed minskar miljöbelastningen.

Richard Larker föddes 1961 i Stockholm och växte upp i Robertsfors i Västerbotten. Han disputerade vid Luleå tekniska universitet 1992 med en avhandling om fogning av kiselbaserade keramer till superlegeringar för flygmotorer. Samtidigt som han tog emot doktorshatten installerades pappan Hans Larker som adjungerad professor i materialteknik. I dag arbetar Richard Larker med tre företag vid Vindeln Innovation Park, främst i teknikutvecklingsbolaget Ausferritic AB men även som forskningschef på Indexator och Rototilt. På fritiden åker han gärna berg- och dalbanor runt om i världen, ett intresse han delar med hustru och döttrar.

Kontakt

Richard Larker

Richard Larker, Adjungerad professor

Organisation: Materialteknik, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik