Hoppa till innehållet
Foto: Simon Eliasson

Lindbäcksstadion – praktisk tillämpning

Det praktiska arbetet i projektet utgår från ett innovativt skid- och snölabb som SOK etablerat tillsammans med Luleå tekniska universitet på Lindbäcksstadion i Piteå.

De unika faciliteterna i labbet inkluderar en skidverkstad, två inbördes sammanhängande inomhushallar med snö samt en utomhusanläggning med längdspår för klassisk och fri teknik.

Skidverkstaden innehåller avancerad utrustning för slipning och vallning, däribland en slipmaskin för preparering av skidor som ska användas i testsammanhang.
I de två stora inomhushallarna (20x400 m respektive 100x100 m) finns mätplatser för den praktiska tillämpningen. Här genomförs glidtester och utvecklingsarbete av vallaexperter och forskare. Hallarna används sedan tidigare bland annat för testning av däck för den internationella bilindustrin och universitetets forskare deltar även i projekt kopplat till detta.

Tidigare landslagsvallare

Rikard Larsson, tidigare vallare och tränare för längdlandslaget, har anställts av SOK som chef för den praktiska verksamheten i labbet vid Lindbäcksstadion.
– Fördelen med inomhusmiljön är att man får samma förutsättning vid varje testomgång. Vi får standardiserade svar, vilket är en oerhörd tillgång i utvecklingsdelen, förklarar Rikard Larsson.
Vallateamen för landslagen i skidskytte och längdskidor är med i satsningen och får tillgång till anläggningen.