Skidor
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Studentprojekt kopplas till skid- och snölabbet

Publicerad: 4 juni 2021

Ett flertal studentarbeten har under året genomförts i direkt anslutning till det nystartade skid- och snölabbet vid Luleå tekniska universitet.

− Vi låter studenter testa idéer som vi själva har tankar om att göra. Beroende på hur det faller ut för dem ger det oss indikationer på vad det skulle betyda för oss om vi sätter tänderna i det sen, berättar Kalle Kalliorinne, doktorand vid Luleå tekniska universitet och handledare för studentprojekten. Han berättar att studenternas arbeten håller hög kvalitet.

− Vi har lärt oss mycket av studenternas projekt, så det måste vara ett mått på kvalitet. Jag tror även att studenter blir inspirerade när det är skarpa projekt. Det finns mycket att göra så det är bra att de kan hjälpa till.

Studentprojekt kopplade till skid- och snölabbet

Digital Skida:

Ett exjobb som handlar om att digitalisera en skida med hjälp av fotografier och materialtest. Metoden som Juan García-Ovies Menéndez har utvecklat bygger på att två fotografier tas av skidan från olika vinklar. Därefter analyserar en algoritm bilderna för att skapa hanterbar data som möjliggör byggandet av en 3D-modell av skidan. Modellen belastas sedan digitalt och jämförs med experimentella resultat för att kalibrera in materiella parametrar.

Skidkaraktärisering:

Myrna Carolina Cortes Morales har jobbat med att karaktärisera belaget på skidor. Hon har testat många olika karaktäriseringsmetoder för att kunna urskilja tillstånd så som olika slipning och vallning. Bland annat har hon jobbat med att kolla på ytenergin hos skidan och dess topografier.

Skidsläde:

En grupp studenter från programmet maskinteknik har i sista läsperioden på sitt tredje år haft som projekt att förbättra kurvtagningsförmågan hos en skidsläde som används för testning av skidor. De har från grunden konstruerat en släde som med hjälp av ”skidupphängningar” (hjulupphängning fast för skidor) ska kunna vara mer följsam i spåret och där av minska risken för urspårning.

Kalle Kalliorinne

Kalliorinne, Kalle - Doktorand

Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Rum: E838 - Luleå»