Snabb, snabbare, snabbast – skidan, strukturen och snön
Intresset för Luleå tekniska universitets heldagsseminarium med fokus på vallning av längdskidor var rekordstort. Över 750 åhörare ville ta del av tips från vallachef, generalsekreterare och utvecklingsansvariga på landslagsnivå, forskare vid Luleå tekniska universitet och andra högintressanta gäster. Nedan finns en inspelning från seminariet som är tillgänglig till och med söndag 7 november.
Publiken, som kunde vara med på plats eller digitalt, kom från flera håll i Europa och bland dem fanns OS-medaljörer, skid- och vallafabrikörer, ledare och andra företrädare för idrottsföreningar och idrottsgymnasier i hela Sverige och forskare från andra lärosäten.
Förra förbundskaptenen i längdskidor Joakim Abrahamsson, numera verksamhetsledare för elitidrott på universitetet, lotsade de engagerade deltagarna genom dagen. Den inleddes med att H-C Holmberg, adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet samt forsknings- och utvecklingschef vid Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), delade med sig av nya kunskapsvinster inom skidåkning, ”the 1% factor”.
Lars Karlöf, tidigare R&D manager på Swix Sports AS och rådgivare åt FIS och IBU, berättade om hur du väljer och mixar vallor, samt skillnader mellan olika produkter och snötyper. Rikard Grip, generalsekreterare för Svenska Skidskytteförbundet, bekräftade i sin föreläsning hur stor roll material och valla spelar för mästerskapsframgångar. Johan Wåhlström och Mats Eklund, utvecklingsansvariga i Svenska Skidskytteförbundet respektive Svenska Skidförbundet, pratade om hur de genomför skidtester i praktiken och viktiga moment vid vallning för kall- och varmföre när det gäller fäste och glid. Petter Myhlback, vallachef på Svenska Skidförbundet, gav åhörarna gåshud när han visade klipp från framgångsrika mästerskap och berättade hur vallateamet arbetar inför OS i Peking 2022.
Universitetets forskare Roland Larsson, Andreas Almqvist, Nazanin Emami och Johan Casselgren är alla delaktiga i den gemensamma satsning, Skid- och snölabbet, som universitetet startat tillsammans med SOK för att ta fram världens snabbaste skidor. De berättade om teknikforskningens roll för prestationsutveckling, om att samspelet mellan åkaren och utrustningen är avgörande för glidet samt det senaste inom snöforskningen på Luleå tekniska universitet. Även Rikard Larsson, SOK och tidigare vallare och tränare för längdlandslaget, deltog. Han bidrog med sina mycket värdefulla erfarenheter om glidpreparering för skidåkare på alla nivåer.
Inspelningen nedan är tillgänglig till och med söndag 7 november.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.