Jutta Schade
Jutta Schade, biträdande universitetslektor vid Luleå tekniska universitet. Foto: Anna Thurfjell Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Attraktivt energisnålt hus i kallt klimat

Publicerad: 27 augusti 2014

Nu står det så kallade Sjunde huset i Kiruna färdigt för invigning. Byggföretaget NCC, TVAB och Kiruna kommun, i samarbete med Luleå tekniska universitet, står bakom bygget av ett passivhus, i nya Kiruna.

Passivhuset, som beräknas få en energiförbrukning på max 7 000 kWh/år och lägenhet, har byggts som ett direkt resultat av samarbetet inom det stora forsknings- och utvecklingsprojektet Attract, som leds av Luleå tekniska universitet.

Huset är utrustat med mätinstrument för att forskare vid Luleå tekniska universitet ska kunna utvärdera de tekniska lösningar som är nya för projektet. Bland annat ska det testas en ny typ av ledningsdragning i marken, hur energismart elförsörjning säkras samt hur en attraktiv utemiljö i staden som hållbart kan hantera snö, snösmältning och stora regnmängder utformas.

– Det är allt från utemiljön, till hur husen klarar av att hålla värmen om det skulle vara -35 °C under tio dagar. När huset nu står färdigt avser vi att utvärdera om det blev som vi trodde, samt tillsammans med företagen och kommunen jobba för att hitta förbättringar där det är aktuellt. I det arbetet är naturligtvis de boendes åsikter av högsta vikt säger Jutta Schade, lektor på Luleå tekniska universitet.

Jutta Schade

Jutta Schade,

Organisation: SABYGGPR, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Kristina Nilsson