Hoppa till innehållet
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Bygger lågenergihus i nya Kiruna

Publicerad: 10 februari 2014

Byggföretaget NCC bygger passivhus i nya Kiruna. Huset ska stå klart i september 2014. Bygget är en spin-off effekt av forskningsprojektet Attract där LTU-forskare och företag tar fram varor och tjänster som möter nya behov i Kiruna.

Passivhus, eller lågenergihus, värms upp av kroppsvärme, elektriska apparater, belysning och solinstrålning och behöver därför mycket lite tillförd värmeenergi.

I Kiruna är vintern lång och mörk och solen visar sig sällan. NCC bygger ett passivhus med  fjärrvärme som energikälla, ett hus som klarar sin egen energiförsörjning även i miljöer med arktiskt klimat och huset blir det första passivhuset på dessa breddgrader.  

– Vi vill visa att det är möjligt att bygga passivhus även i så krävande klimat som gäller för Kiruna, säger Jan Byfors, chef för teknisk utveckling, NCC och adjungerad professor vid LTU. Att kombinera detta med fjärrvärme är extra intressant. Då behöver ledningarna inte grävas ned lika djupt.

Mats Nilsson Tekniska Verken i Kiruna AB ser fler fördelar med att nyttja fjärrvärme i passivhuset då värmen återvinns från avfall från industrin vilket minimerar nyttjandet av el. 

Det sjunde huset  som bygget döpts till, ska även fungera som forskningslaboratorium. LTU-forskare ansvarar för att utrustning installeras som gör det möjligt att studera de tekniska lösningarnas ”ekologiska avtryck” och villkor för att bygga effektivt och energisnålt  i extremt kalla miljöer.

Forskningen i det sjunde huset sker inom det internationellt uppmärksammade forskningsprojektet  Attract med fokus på stadsomvandlingen  i Gällivare och i Kiruna och där flera forskargrupper vid LTU har en central roll.

Taggar