Luleå Winter Workshop

Publicerad: 9 december 2008

2008-12: En workshop för vetenskapligt rigorös forskning i designobservatoriet.

Under vecka 47 hölls en internationell workshop med målet att utforska metodologier för vetenskapligt sunda experiment i designobservatoriet. Neeraj Sonaklar och Malte Jung, båda besökande doktorander från Stanford, faciliterade denna workshop eller som de själva uttryckte sig; prototypade de workshopen tillsammans med övriga deltagare. Malte och Neeraj delade med sig av sin forskningsmetodologi, VInMe, Video Interaction Methodology. En av grundpelarna för workshopen var dock att det inte finns ett sätt att genomföra forskning i designobservatoriet utan många och i denna workshop fick vi möjlighet att dela med oss av erfarenheter kring dessa.

luleå_experiment-13_vinme.jpg

Under veckan genomfördes en hel cykel av ett forskningsprojekt, nedbantad så att alla delar skulle hinnas med under veckan. Målet var att dela erfarenheter av att göra observationer och videoanalys men också att ställa upp experiment och vad man bör tänka på i dessa situationer.

luleå_experiment-22.jpg

Veckan påbörjades med att alla deltagare tydliggjorde vilken grund de står på i sin forskning detta för att vi som grupp skulle förstå vilka intressen respektive deltagare skulle ha i de kommande experimenten. Under veckan lärde vi oss hur man explorativt hittar intressanta aspekter av i en design session samt att designa experiment för att utforska dessa aspekter närmare. Veckan avslutades med att deltagarna summerade workshopen i ett videomöte där representanter från CADlab i Zagreb, Politacnico di Torino, Bath University och Grenoble Institute of Technology deltog.

Deltagare i workshopen var; Philip Cash Bath University, Hanh Vu-Thi och Serap Arikoglu från Grenoble Institute of Technology, Neeraj Sonaklar och Malte Jung som är besökande doktorander från Stanford university samt Mattias Bergström från Luleå tekniska universitet. Från LTU deltog även Peter Törlind och Andreas Larsson i delar av workshopen.