Politecnico di Milano, Milano

Networking i Italien

Publicerad: 23 september 2008

2008-09: Politecnico di Milano och Universita’ di Bergamo, Italien var resmålet för tre representanter från avdelningen. Under en vecka har de besökt ett antal avdelningar där forskning som relaterar till forskningsämnet funktionella produkter bedrivs. Resan var ett tillfälle att på plats få samtala om aktuell forskning och forskningsprojekt med ett de italienska kollegorna och forskarna.

Bergamo Alta, den gamla staden och muren

Tre representanter från avdelningen, Marco Bertoni, Åsa Ericson och Mattias Bergström har under en veckas tid varit i Italien för att återse tidigare bekanta och för att knyta nya kontakter.

Marco som är född och uppvuxen i Italien, samt har disputerat vid Universitet i Milano, Politecnico di Milano, var koordinator, chaufför och reseledare med värdefull historisk och kulturell kompetens. Vi har under veckan hunnit träffa flera forskare och kollegor, som alla hade spännande och intressanta projekt att berätta om.

Politecnico di Milano var målet för vår resa eftersom flera forskares områden och projekt ligger nära våra forskningsintressen. Politecnico har ca 40 000 studenter fördelade på 7 olika campus i Lombardy regionen. Vi fick möjligheten att besöka the Department of Mechanical Engineering på Milano Bovisa campus, där vi träffade Professor Umberto Cugini, som leder KAEMaRT (Knowledge Aided Engineering Manufacturing and Related Technologies) gruppen. Prof. Cugini guidade oss runt i KAEMaRT:s lokaler. Vi fick besöka deras test Lab och prova på en haptiska prototyp som är under utveckling (i EU FP6 SATIN projektet).

Under vårt besök på campus Bovias så hade vi också nöjet att träffa Professor Carlo Vezzoli, Environmental Requirement of the Industrial Product (Life Cycle Design), Faculty of Design of Politecnico. Prof. Vezzoli forskar inom Product-Service Systems (PSS) området. Han berättade öppenhjärtigt om sina projekt och sin forskning. Mycket intressant, vi fick bra tips om PSS litteratur och gick direkt till bokhandeln efter mötet.

Vi hade också möjligheten att besöka University of Bergamo, UniBG, ca 40 km från Milano. UniBG har en spännvidd från arbetsvetenskap till ekonomi och affärsadministration, har ca 14 000 studenter varav 2200 är engagerade i ingenjörs relaterade ämnen. Här träffade vi Professor Caterina Rizzi och hennes medarbetare, Daniele Regazzoni och Stella Gabbiadini. Deras forskningsfokus, som är komplementärt till forskningsämnet funktionella produkter, var intressant och vi identifierade några samarbetsmöjligheter. Paolo Gaiardelli, från avdelningen Logistics and Production System, gav bidrog med ytterligare ett perspektiv i diskussionerna med sin presentation om forskningsområdet Service Management.

Spagetti ala scogilio
Det italienska köket är fantastiskt

Vi hade tillfället att under en kväll besöka en bondgård – mitt i Milano! – Agriturismo Ranza. Vi träffade åsnor, höns, getter, får, men framförallt fick vi stifta bekantskap med Giuseppe Ranza och hans familj som driver verksamheten. Den helt otroligt goda maten som vi avnjöt i stora mängder går inte att beskriva med ord, den måste upplevas. Det italienska köket när det är som bäst.

Vi vill tacka alla trevliga och gästfria människor som vi har träffat.