Hoppa till innehållet
Pär-Erik Martinsson, George Nikolakopoulos_ltu
Pär-Erik Martinsson, verksamhetsledare för Process IT innovations och George Nikolakopoulos professor i robotik och AI. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Från gammalt skrot till nytt stål

Publicerad: 18 oktober 2022

Att använda återanvändningsbart material, till exempel metallskrot, i ståltillverkning sparar både råmaterial och energi vilket bidrar till en mer miljövänlig tillverkningsprocess. Nu vill forskare på Luleå tekniska universitet arbeta vidare med skrot i deras projekt OptiScrap där de kommer fokusera på att förbättra återvinningsprocessen av skrot.

Ett av huvudmålen är att använda mer återvunna material i tillverkningsprocessen av stål, desto mer skrot som används desto mindre blir utsläppen. En av utmaningarna med att använda metallskrot är föroreningar i metallen. För mycket föroreningar innebär att det färdiga stålet kan spricka. Det är därför väldigt viktigt att sensorerna som skannar metallskrotet på föroreningar är noggranna.

Grönare teknik

Sensorn som skannar metallskrot på transportband i stålverk använder sig av LIBS (laser-induced breakdown spectroscopy) vilket i sig inte är någon ny teknik. Men sensorernas kapacitet är begränsade och vill man skanna större bitar av skrot och göra det ännu fortare måste teknologin utvecklas. Det är där forskarna på Luleå tekniska universitet kommer in i bilden.

– För att nå målen kommer vi bidra med att utveckla datorseendemetoder vilket kommer leda till mer noggranna och snabbare kategorisering av metallskrot, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI.

Genom att testa sensorn i stålverk kommer de kunna hämta ut data vilket kommer bidra till ytterligare utveckling av både maskininlärning och stål- och återvinningsindustrin.

Projektkoordinator: SWERIM AB
Partners: Luleå tekniska universitet, AB Sandvik Materials Technology, SSAB EMEA AB, Stena Recycling International AB.
Finansiär: Vinnova.
Projektlängd: 2022-2025.

 

Kontaktperson

George Nikolakopoulos

George Nikolakopoulos, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-491298
Organisation: Robotik och artificiell intelligens, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik