Hoppa till innehållet
Foteini Liwicki, George Nikolakopoulos och Marcus Liwicki, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Foteini Liwicki, universitetslektor i maskininlärning, George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI, och Marcus Liwicki, professor i maskininlärning, gläds över möjligheten att driva universitetets AI-forskning framåt. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Kempestiftelserna stödjer AI-forskning

Publicerad: 4 december 2019

Luleå tekniska universitet fortsätter att stärka sin forskning inom artificiell intelligens. Kempestiftelserna kommer att finansiera sex forskartjänster under de kommande två åren.

Sammantaget kommer Kempestiftelserna att bidra med 4,2 miljoner kronor för forskning relaterad till AI. Stödet från Kempestiftelserna bidrar till att AI-forskningen vid Luleå tekniska universitet kan fortsätta på sin redan inslagna väg: under de kommande tio åren är målsättningen att Luleå ska bli en flaggskeppsregion inom tillämpad AI och innovation. Det övergripande målet är att förbättra kvaliteten på produktivitet, innovation, teknik och alla former av verksamheter som AI på sikt kommer påverka i vår vardag och inom områden såsom hälsa, utbildning och konst.

Tanken är att målsättningen så småningom ska utvidgas att gälla även nationell och europeisk nivå. Med sin AI-forskning vill Luleå tekniska universitet helt enkelt skapa en direkt och hållbar inverkan på samhället.

– Vi vill skapa en kritisk massa av forskare runt det tematiska området tillämpad artificiell intelligens. Luleå tekniska universitet är en stark aktör inom många forsknings- och innovationsområden relaterade till AI, säger Marcus Liwicki, professor i maskininlärning.

– Forskarna kommer fokusera på ett brett utbud av ämnen, allt från spelteknik och it i processindustrin till datacenterautomation, robotik och hälsa.

Det är Applied AI Excellence Centre vid Luleå tekniska universitet som samordnar de sex post doc-tjänsterna. Universitets intention är att upprätta tvärvetenskapliga projekt med tillämpad AI i fokus, inte minst i samarbete med industrin.

Kontakt

Foteini Liwicki

Foteini Liwicki, Biträdande professor

Telefon: 0920-491004
Organisation: Maskininlärning, EISLAB, Institutionen för system- och rymdteknik
George Nikolakopoulos

George Nikolakopoulos, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-491298
Organisation: Robotik och artificiell intelligens, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik
Marcus Liwicki

Marcus Liwicki, Professor tillika ämnesföreträdare, Vicerektor för tillämpad AI

Telefon: 0920-491006
Organisation: Maskininlärning, EISLAB, Institutionen för system- och rymdteknik

Taggar