Hoppa till innehållet
reglerteknik
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Eclipse Arrowhead för billigare och grönare digitalisering

Publicerad: 7 december 2022

Lägre ingenjörskostnader, betydande tidsbesparingar och mindre användning av miljöns resurser. Efter tre års forskning och ett omfattande samarbete med industrin, har projektet Arrowhead Tools uppnått framstående resultat.

Under de senaste årtiondena har automation och digital transformation blivit en naturlig del av vårt samhälle och de flesta branscher. Men det är en kostsam utveckling och en stor del av kostnaderna hör ihop med teknik för automation och underhåll. Syftet med Arrowhead Tools-projektet var att bygga en mjukvaruarkitektur och plattform för genomförande som avsevärt kunde minska tekniska kostnader och tid för industriell digitalisering och automationslösningar. Resultatet, Eclipse Arrowhead, ledde till betydande tidsbesparingar. Processer som tidigare tog en månad, tar nu en vecka och det som tog en vecka tar bara några timmar. Mindre nedlagd tid för företagen innebär så klart lägre kostnader.

– Eclipse Arrowhead kan användas inom alla typer av industrier, till exempel konstruktion, gruvdrift, fordonsindustrin och tillverkningsindustrin, säger Jerker Delsing, professor i cyberfysiska system vid Luleå tekniska universitet och koordinator för Arrowhead Tools.

– Eclipse Arrowhead fungerar för alla oavsett storleken på industrin eller organisationen. Sammanfattat ger dig mjukvaran kostnadseffektivitet, prestanda, säkerhet, interoperabilitet, flexibilitet, realtid och skalbarhet.

Används i industrin

I till exempel en fabrik finns det många digitala system som arbetar sida vid sida utan att egentligen kommunicera med varandra. Med Eclipse Arrowhead, som är en plattform med öppen källkod, blir de olika systemen en del av en integrerad lösning som sömlöst kommunicerar med hjälp av System of Systems-metoden och mikrotjänstarkitektur. Validering och verifiering av plattformen har gjorts i mer än 25 industriella användningsfall och resultaten är spektakulära.

– Vi har lyckats visa exceptionella kostnadsbesparingar på 30 till 95 procent, säger Jerker Delsing.

Eclipse Arrowhead utgör i dagsläget ett kommersiellt ekosystem med över 20 europeiska företag.

– Vi försöker nu att förenkla användningen ännu mer och att förbättra robustheten. Vi hoppas kunna fortsätta och påskynda den här resan mot en mer digital och grönare framtid, avslutar Jerker Delsing.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Kontakt

Jerker Delsing

Jerker Delsing, Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Telefon: 0920-491898
Organisation: Cyberfysiska system, EISLAB, Institutionen för system- och rymdteknik