Hoppa till innehållet
Vimotek
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Utveckling av datorseende för omloppsbanor

Publicerad: 23 september 2022

Luleå tekniska universitets forskare inom robotik och AI har inlett ett samarbete med Luleåföretaget Vimotek med målet att utveckla AI-algoritmer för datorseende som kommer att förbättra satelliters styrning i omloppsbana.

Undvika kollisioner
George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI på Luleå tekniska universitet säger:  
–Syftet med samarbetet är att utveckla AI-algoritmer för datorseende som kommer att förbättra satelliters styrning i omloppsbana baserat på de kameraprodukter som nu utvecklas av Vimotek. Det handlar om att förverkliga visionsteknik i rymduppdrag som inkluderar höga nivåer av interaktioner, antingen i form av manövrering eller grepp. 

Vimotek är ett nystartat bolag som utvecklar system för små och nano-satelliter och smarta kameror med sensorfusion och programvara för datorseende. Dessa möjliggör robotstyrning av satelliter för att undvika kollision med hinder såsom skräp och dockningsmanövrar.  Dessa högteknologiska visionssystem för omloppsoperationer är inriktade på navigering av satelliter och baseras på synlig, termisk avbildning, tillsammans med bildbehandling i realtid och edge-AI.

Autonoma robotoperationer
Anatoliy Valentirov, VD och grundare av Vimotek, säger:
– Samarbetet med Luleå tekniska universitet är ett stort steg framåt mot att bygga nya förmågor, utveckling av viktiga möjliggörande teknologier och stärka nya uppdragsscenarier för framtida projekt. Tillsammans kommer vi att arbeta med närhetsnavigering, dockning, inspektion och autonoma robotoperationer.

George Nikolakopoulos som leder samarbetet och forskargruppen på Luleå tekniska universitet avslutar:
–Vi har i över 15 år jobbat med forskning och utveckling av autonoma drönare. Den gedigna erfarenhet vi samlat på oss har vi nytta av i detta projekt.