Hoppa till innehållet

Akademisk högtid 2021

Publicerad: 16 november 2021

Luleå tekniska universitet kunde i helgen äntligen fira de två senaste årens akademiska framgångar.
Att universitet fyller 50 år gjorde inramningen av den akademiska högtiden, med installation av nya professorer och utdelning av priser, extra festlig.
Under ceremonin välkomnades även samtliga sex nya hedersdoktorer för 2020 och 2021, däribland längdskidstjärnan Charlotte Kalla och astronauten Jessica Meir.

– Det uppdrag vi fick från riksdagen 1971 vid uppstarten av vårt lärosäte var att säkra viktig kunskap och kompetens för basnäringen i norr. Den uppgiften skapade från början en kultur byggd på regionalt ansvarstagande, samarbete med externa organisationer och forskare, samt visade på vikten av att vår verksamhet och vårt arbete skapar samhällsnytta. Detta uppdrag är i dag viktigare är någonsin med tanke på den gröna omställningen i industrin, och övriga samhällsaktörer, står inför och med de stora satsningar som sker i Norrbotten och Skellefteå, sa rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn i sitt tal vid lördagens akademiska högtid, som hölls i Kulturens hus.

Under pandemin har den akademiska högtiden varit pausad och därför var det nya professorer från både 2020 och 2021 som installerades under en högtidlig ceremoni, där även priser och stipendier delades ut.
Jessica K. Ljungberg fick ta emot Nordeas vetenskapliga pris och Luleå tekniska universitets förtjänstmedalj delades ut till Erik Höglund och Karin Axelsson. Från Kungliga Skytteanska Samfundet fick Shiyu Geng ta emot pris för framstående yngre forskare vid Luleå tekniska universitet.

Sammanlagt 24 nya professorer

De två senaste åren har universitetet fått sammanlagt 24 nya professorer och sex nya hedersdoktorer. Samtliga av de sistnämnda var i lördags på plats för att promoveras: astronauten Jessica Meir, längdskidåkaren Charlotte Kalla, forskaren i entreprenörskap Dean Shepherd, musikskaparen och sångaren Sofia Jannok, tidigare statsrådet Anders Sundström och skådespelaren Sara Arnia. 

50-årsjubileet löpte som en röd tråd genom den akademiska högtiden, som även bjöd på utdelning av rektors jubileumsmedalj, förärad hedersdoktor Anders Sundström.
Under ceremonin fick gästerna lyssna till en stråkkvintett och kammarkören från Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet, under ledning av dirigent Erik Westberg, tillika professor i musikalisk gestaltning. 

Banketten hölls i Luleå Energi arena och bjöd bland annat på tal av Charlotte Kalla, som skålade för de nya hedersdoktorerna, Annelie Hedström, nyinstallerad professor i VA-teknik, samt rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn som gav en tillbakablick från universitetets 50-åriga historia. Studenter från Musikskolan vid Luleå tekniska universitet, manskören Snapsakademien, Trio Biff samt Kompaniet stod för underhållningen. Gästkock, och för kvällen frånvarande på grund av sjukdom, var Johan Lans från SPiS i Kiruna. Han hade dock god hjälp av kockarna på Live restaurang, Bertil Lindgren och Josef Lundqvist. Menyn bestod av Crème Ninon med tartar på lax och örter toppad med Crémant, tjälknöl på oxinnanlår med mustig oxskysås, pressgurka, lingon, potatispuré och höstsvamp samt lätt citronmarängbakelse med sprakande limesorbet, färska hallon, björnbär, jordgubbar, crème på hallon samt mynta och choklad.

Vanligtvis promoveras även universitetets nya doktorer under den akademiska högtiden, men på grund av pandemin kommer detta att ske vid en separat högtid i maj 2022.