Hoppa till innehållet
Benny Andersson musiker och kompositör, Foto Peter Knutsson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Benny Andersson, Filosofie hedersdoktor 2012

Publicerad: 31 augusti 2012

Abba, BAO, Chess, mer behöver inte sägas för att identifiera namnet Benny Andersson som av Filosofiska fakulteten vid Luleå tekniska universitet har utsetts till ny hedersdoktor.

Det är för sitt engagemang för musik och ljudteknik vid LTU som han utses. Med sina musikaliska gärningar är han av yppersta världsklass. Han har under ett halvt sekel utvecklat ett unikt konstnärskap som går över många gränser när det gäller musik, teknik, skådespeleri och dans, vilket stämmer väl överens med den Filosofiska fakultetens profil.

Benny Andersson är väl förtrogen med LTU genom den utveckling som skett vid Musikhögskolan i Piteå. Närmast är han aktuell när den nya Orgel Acusticum vid Luleå tekniska universitet ska invigas den 13 oktober 2012 då han med sin orkester, BAO, uruppför en egen nyskriven komposition. Andersson har även bidragit till att stärka LTU:s renommé genom att via ljudteknikprogrammet rekrytera nyckelkompetens till sin studio i Stockholm och han har även låtit egna medarbetare medverka som lärare vid Musikhögskolan.

Taggar