Hoppa till innehållet
Charlotte Kalla
Charlotte Kalla, hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Charlotte Kalla, teknologie hedersdoktor 2020

Publicerad: 12 november 2020

Som hedersdoktor vill längdskidstjärnan Charlotte Kalla fortsätta att inspirera unga att våga följa sina drömmar, att jobba hårt och göra tuffa prioriteringar för att nå dem – men också ha kul på vägen.

Föreläsning (2021-11-12) med hedersdoktor Charlotte Kalla

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Charlotte Kalla, född 1987, är en svensk längdskidåkare från Tärendö i Pajala kommun i Norrbotten. Hon har 20 OS- och VM-medaljer, varav tre OS-guld. Hon är den första svenska kvinna att ta individuella guld i längdskidor i både OS och VM. 

Tekniska fakulteten vid Luleå tekniska universitet har utsett henne till hedersdoktor med följande motivering:
"Charlotte Kalla är en mycket lysande och betydelsefull företrädare för Norrbotten. Hon är en stor förebild för många ungdomar och kommer, genom sina idrottsliga prestationer, sin starka koppling till Norrbotten och sin anknytning till kyla, snö och is, vara en mycket viktig hedersdoktor för Luleå tekniska universitets utveckling."

Charlotte Kalla är bosatt i Sundsvall men har en fortsatt stark förankring till Norrbotten. Hon tävlar för klubben Piteå Elit och har samarbetspartners och sponsorer som LKAB, SCA och Sparbanken Nord, alla med omfattande verksamhet i länet. Hon är mycket stolt över sina rötter och säger att hon ser Norrbotten som en region med stor potential.

Att fungera som en inspiratör och förebild för unga är viktigt för Charlotte Kalla, som menar att hedersdoktorsutnämningen ger henne ytterligare en plattform för detta. 
”Det går om du är beredd att jobba hårt och göra tuffa prioriteringar. Sedan är det jätteviktigt att ha kul på vägen”, är ett budskap hon vill skicka med – oavsett om det handlar om drömmar om en skidkarriär eller om att uppnå helt andra saker.
Att Luleå tekniska universitet sedan 2020 är ett elitidrottsvänligt lärosäte, och dessutom gör en särskild satsning på längdskidor, skidskytte och skidorientering, ser hon mycket positivt på och hon hoppas att satsningen är långsiktig.

Taggar