Hoppa till innehållet
Foto: Tommy Söderlund
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Gerda Helena Lindskog, filosofie hedersdoktor 2016

Publicerad: 6 juli 2016

Gerda Helena Lindskog är svensk författare som genom åren gett ut en mängd publikationer av stor betydelse för den nordliga kulturen med ett speciellt fokus på barns livsvillkor.

Hon bor idag i Luleå, dit hon kom första gången som bibliotekarie. Lindskog debuterade 1987 som författare med ungdomsboken Benjamin dansar inte. Efter en tid i Nordnorge väcktes hennes intresse för den nordliga barnlitteraturen. Första verket inom området Resa med Nordnorsk barnlitteraur kom ut 1991. Det blev starten till projektet Norrbarn, en bibliografi över 470 barn- och ungdomsböcker som behandlar människor, djur och natur i Norrland.

Lindskogs böcker handlar både om verkliga barn i norra Sverige och om bilden av dem. Hon har skrivit såväl fack- som skönlitteratur. Betydande verk att uppmärksamma är Snölandets fattiga ungdom till hjälp med underrubriken Om kvinnor och män kring Norrbottens arbetsstugor för barn 1903-1933, och Vid svenskhetens nordliga utposter där hon skriver om bilden av samerna i svensk barn- och ungdomslitteratur. 2014 kom hon ut med boken Först och främst misshagade namnet. Den behandlar arbetsstugor för barn i Tornedalen och Lappland mellan åren 1930-1954.

Lindskog har i många år varit ordförande för Norrländska författarsällskapet, och varit projektledare för ett betydande Barentsprojekt inom litteraturområdet, och har medverkat till utgivningen av en omfattande Barentsantologi. Hon har varit landstingets litteraturkonsulent i Norrbotten och ordförande i Författarcentrum Norr.

Gerda Helena Lindskog har genom sitt författarskap bidragit med omistliga kunskaper om vårt nordliga kulturarv, och gett röst åt människor vars berättelser sällan blir hörda.  

Taggar