Hoppa till innehållet
Foto: Tobias Björkgren
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Gertrud Åström, filosofie och teknologie hedersdoktor

Publicerad: 27 juni 2018

Gertrud Åström är företags- och organisationsutredare och en av Sveriges främsta jämställdhetsexperter som under årtionden drivit jämställdhetsfrågor i Sverige.

Gertrud Åström kommer ursprungligen från Kalix och utbildade sig till samhällsvetare vid Stockholm och Uppsala universitet, och har i årtionden drivit frågor som handlar om att förändra samhället i en jämställd riktning. I boken Kontakt i kris: om kvinnors plats i välfärdsstaten problematiserar Åström de normer som styr en verksamhet, och hur kön påverkar en organisations utformning, maktstruktur och resurstilldelning. Boken gavs ut 1992 tillsammans med professor Yvonne Hirdman. Senare på 1990-talet arbetade Åström som metodutvecklare i JämKom och formulerade där 3R-metoden utifrån de tidigare organisationsstudierna och mottot för jämtegrering, dvs. jämställdhetsintegrering. Åström utsågs 2004 till regeringens jämställdhetspolitiska utredare och ledde den jämställdhetspolitiska utredningen som lämnade betänkandet ”Makt att forma samhället och sitt eget liv. ”

Gertrud Åström har varit ordförande för Sveriges Kvinnolobby mellan 2009 – 2015. Som ordförande initierade hon kvinnorörelsens största konferens någonsin i Norden, Nordiskt Forum Malmö – New Action on Women's Rights. Konferensen samlade 30 000 besökare och mer än 1000 talare från ett 50-tal länder. 2012 tog hon initiativ till 15:51 rörelsen för att uppmärksamma löneskillnader mellan kvinnor och män. Åström har under flertalet år varit generalsekreterare för Ordfront och vd för förlaget Ordfront.

Idag driver Gertrud Åström företaget Hela HUT AB med fokus på jämställdhetens betydelse för hållbar utveckling, och anlitas regelbundet som föreläsare och expert inom jämställdhetsfrågor. Hon är styrelseledamot i Kvinnouniversitetet i Norden, sitter i svenska FN-förbundets styrelse och är ledamot i LRFs jämställdhetsakademi. Gertrud Åström utsågs 2014 till årets yrkeskvinna av förbundet Business and Professional Women, Sweden.

Taggar