Hoppa till innehållet
JennyOsuldsen.jpg
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Jenny B Osuldsen, teknologie hedersdoktor 2017

Publicerad: 3 juli 2017

Jenny B Osuldsen vid arkitekt- och designföretaget Snøhetta arbetar som designande arkitekt med en särskild känsla för platsens identitet, kvalitéer och klimatförutsättningar som utgångspunkt för byggnaders arkitektur.

Osuldsen, som har en master i landskapsarkitektur från Norges miljø- og biovitenskaplige universitet på Ås, arbetar aktivt i arkitekturprojekt från inledande idéer genom utveckling av byggnaders form, material och detaljer. Hon arbetar med såväl små projekt som stora kvarterskomplex. Exempel på detta är de projekt som hon deltagit i Norrbotten det senaste året; trädhus på Treehotel i Harads och förslag på gestaltning av ”brandstationskvarteret” i Luleå.

Jenny B Osuldsen är delägare i Snøhetta, som är baserat i Oslo och har en stor internationell verksamhet. Som koppling till namnet har företaget en av dess profiler anpassning till det kalla klimatet. Hon är mycket anlitad som föredragshållare runtom i världen.

Jenny B Osuldsen var engagerad i flera projekt för vinter-OS i Lillehammer 1994. 1993-1994 hade hon ett Fulbright stipendium och ambassadörsstipendium från Rotary och var i Los Angeles på masterprogrammet i landskapsarkitektur och vid konstavdelningen på California Polytechnic University (Pomona). År 1995 började hon på Snøhetta. Sedan 1999 har hon varit sektionschef på Snøhetta och blev delägare i företaget 2006. År 2006 var hon också verkställande direktör på New York-kontoret för att etablera Snøhetta i USA. Hon har varit djupt involverad i företagets verksamhet som designer, både i tävlingar och i en rad små och stora projekt. Osuldsen är konstnärlig professor på deltid vid Norges miljø- og biovitenskaplige universitet och AxJohnson gästprofessor på universitetet i Lund på SUDes Master’s Program i Sustainable Urban.

Taggar