Hoppa till innehållet
Karin Mamma Andersson, Filosofie hedersdoktor

Karin Mamma Andersson, Filosofie hedersdoktor

Publicerad: 31 augusti 2010

Karin Mamma Andersson, internationellt uppmärksammad konstnär som är född i Luleå 1962, blir ny hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Filosofiska fakulteten vid universitetet har utsett henne till filosofie hedersdoktor.

-  Det känns bra, men lite märkligt eftersom jag aldrig känt mig hemma i den akademiska världen, möjligen i den intellektuella. Under 2000 talet har jag blivit invald i Konstakademien, sedan fick jag Prins Eugen-medaljen från Kungens hand och nu får jag en doktorstitel och en hatt på mitt huvud, säger Karin Mamma Andersson.

”En konstnär från regionen som genom sitt konstnärliga arbete nått stor framgång både nationellt och internationellt och som erhållit en rad prestigefulla utmärkelser”. Det är Filosofiska fakultetens motivering till att utse Andersson till ny hedersdoktor vid LTU.

Karin Mamma Andersson studerade vid Kungliga konsthögskolan 1986 – 1993 och fick sitt genombrott vid konstbiennalen i Venedig 2003. Hon är känd för sitt oljemåleri, men arbetar även med akvarell, textil och grafik. Egensinnigt bildspråk och berättande är två verksamma ingredienser i hennes konst.

Hon belönades 2006 med Carnegie Art Awards första pris på en miljon kronor. Under 2007 har hon ställt ut sin konst i Helsingfors konsthall och på moderna museet i Stockholm. De senaste åren har hon haft utställningar i London, Dublin och New York. Hon har även anlitats för den konstnärliga utformningen av diplom till en rad kända nobelpristagare, t ex Elfride Jelinek och Doris Lessing.

Karin Mamma Andersson kommer att promoveras vid universitetets akademiska högtid den 13 november.