Geoffrey Vining
Professor Geoffrey Vining, hedersdoktor 2017 utsedd av den tekniska fakulteten vid Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Kvalitet är framtiden

Publicerad: 10 november 2017

Att skapa en bättre vardag genom kvalitet. Så sammanfattar 2017 års hedersdoktor Geoffrey Vining syftet med sitt arbete, i vilket han använder statistik för att planera experiment som sedan ska förbättra produkter och processer.

– Samhällets mest grundläggande problem som rent vatten, sjukvård och hungersnöd, är stora, ostrukturerade och komplexa problem. Om vi tänker på framtiden i termer av kvalitet kan vi börja lösa dessa komplicerade problem och komma med bra lösningar. En av utmaningarna för universiteten är att förbereda studenterna så de förstår behovet av dessa lösningar och vi måste ge de rätt verktyg och utbildning att genomföra dem.

Tvärvetenskapliga team

Något Geoffrey Vining ofta återkommer till i sin presentation är betydelsen av att forskarna jobbar över ämnesgränser. Framtiden kräver tvärvetenskapliga team och att vi lär oss tala varandras språk. Detta gäller exempelvis när statistiker ska kommunicera med företagsledare.

– Företagsledare bryr sig inte om vilka de tekniska verktygen är, de är intresserade av att veta hur stor vinst de kan göra. Vilken avkastning kan de få på det kvalitetsarbete de satsar på?  

Inte vara rädd att misslyckas

Kvalitet kan definieras med att något överensstämmer med specifikationerna. Men specifikationerna måste också möta kundens behov. Återigen är det stora, ostrukturerade och komplexa problem som måste lösas.

– Nyckeln till innovation är att inte vara rädd för att misslyckas. Med andra ord att genomföra experiment. Ett bra experiment bör innehålla fel, om inte annat berättar de om vad du ska undvika. Det är det jag sysslar med, att planera experiment för att förbättra produktivitet och tillförlitlighet för produkter och tjänster.

Geoffrey Vining avslutade sin presentation med att argumentera för varför Luleå tekniska universitet kan få en inflytelserik roll inom kvalitetsteknik i framtiden. Att universitetet har en bra mix av kompetenser kombinerat med den svenska kulturen att vilja hjälpa, är exempel på faktorer som ger bra förutsättningar inför framtiden.

Taggar