Hoppa till innehållet
Foto: Patrick Degerman
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Lars Martinson, teknologie hedersdoktor 2018

Publicerad: 27 juni 2018

Lars Martinson, från Bygdsiljum är koncernchef i företagsgruppen Martinsons. Han tillhör den fjärde generationen som leder familjeföretaget som under hans ledning utvecklats till ett ledande företag inom trävarubranschen. En stor industri har byggts upp i Bygdsiljum, Skellefteå kommuns inland.

Martinsons är idag ett världsledande företag inom många områden, där råvaran skogen används och utvecklas. Martinsons är idag Sveriges största producent av limträ och byggsystem för flerbostadshus, byggnader och broar i trä. Koncernen har cirka 460 anställda och omsätter drygt 1,6 miljard kronor. Martinsons har deltagit och varit leverantör i många projekt som fört det industriella träbyggandet framåt.

Martinsons utvecklar och tillverkar konstruktionselement i trä, t.ex. limträbalkar, korslimmat trä, limträpanel och fingerskarvat trä som används till mängder av olika byggnader och broar. inget verkar främmande för Martinsons som fungerar som leverantör men också entreprenör och utförare. Från Martinsons kan erhållas handböcker och konstruktionsfakta för professionella men även hemmabyggare.

Martinsons har erhållit flera priser och utmärkelser, till exempel den Nationella träbyggdnadsstrategins pris för Utmärkt Modernt Träbyggande i tävlingen "Bygg stort och spännande i trä" 2008 , vid byggande av Studio Acusticum vid Luleå tekniska universitet. Martinsons levererade även pelare, balkar och skivor i KL-trä till Årets träbyggnad i Norge 2014. I år utsåg Beijer Byggmaterial Martinsons till årets leverantör.

Lars Martinson har varit aktiv i Stiftelsen Träenigheten sedan den bildades, en viktig lobbyorganisation som bland annat initierade det stora ramprogrammet SkeWood som finansierade forskarstudier inom Träteknik och Träbyggnadsteknik vid Luleå tekniska universitet. Lars Martinson var också aktiv i bildandet av centrumbildningen Träcentrum Norr vid LTU och deltar fortfarande aktivt i styrelsen och bidrar där med sitt och Martinsons intresse för FoU frågor kring nya processtekniker för sågverken och industriellt träbyggande.

 

Taggar