Hoppa till innehållet
Foto: Arvid Högberg
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Lilian Ryd, filosofie hedersdoktor 2018

Publicerad: 27 juni 2018

Lilian Ryd är kulturhistoriker och författare till bland annat prisbelönta boken Kvinnor i väglöst land: nybyggarkvinnors liv och arbete. Sedan 1980-talet har hon publicerat böcker och artiklar om nordsvensk kulturhistoria, med inriktning på nybyggarliv, kvinnohistoria och samisk traditionell kunskap.

Lilian Ryd  är uppvuxen i Vuollerim, tog en fil. kand. i språk vid Uppsala universitet och senare journalistexamen. Lilian Ryds första större arbete, Kvinnor i väglöst land: nybyggarkvinnors liv och arbete (1995), var frukten av åtta års materialinsamling. Ett tjugotal kvinnor och män, födda omkring sekelskiftet 1900, djupintervjuades under flera år.  Boken fick stor uppmärksamhet, och har prisbelönats, däribland av Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur.  I boken Vi åt aldrig lunch (2004) flyttas perspektivet till en senare generation med fokus på författarens egen klassresa.

Boken Tusen år i Lappmarken: juridik, skatter, handel och storpolitik (2012), författad tillsammans med juristen Tomas Cramér, föddes ur en strävan att klarlägga begreppet ”Lappmarken”. Därmed vidgades författarskapet till att även omfatta samisk historia och kultur, vilket kom till uttryck i Renskötarkvinnor och livet i de sista rajderna (2013) samt två år senare Urfödan: om självhushållets mat hos folk i Lappland. Den vann första pris i kategorin Historisk måltidslitteratur i tävlingen Årets svenska måltidslitteratur 2016. Lilian Ryds senaste bok, Doahkke – fågelflock (2017), bygger på brodern Yngve Ryds forskning om samisk fågelkunskap.

I Lilian Ryds författarskap presenteras en mångårig forskningsverksamhet inom ett tidigare försummat område. Samtliga böcker har också nått en vid läsekrets genom många upplagor och utgivning som talböcker. Hennes arbeten är exempel på den värdefulla forskning som bedrivs utanför den traditionellt akademiska ramen, och utgör viktiga bidrag till kunskapen om nordsvensk kultur ur ett historiskt och etnologiskt perspektiv.

 

Taggar