Hoppa till innehållet
lorenz.jpg

Lorentz Andersson, hedersdoktor, Teknisk fakultet, 2008

Publicerad: 11 september 2008

Styrelseordförande vid ProcessIT Innovations, tidigare landshövding i Västerbotten och en engagerad pådrivare och dörröppnare inom framförallt basindustrin.

Lorentz Andersson promoveras till hedersdoktor för sin stora insats som en framstående, innovativ och entreprenöriell ledare inom samhälle och näringsliv. Med ett starkt personliga engagemang har han medverkat till att stärka näringslivet, högre utbildning och forskning inom regionen.

Genom åren har han även direkt engagerat sig i verksamheter nära knutna till LTU. Som styrelseordförande i ProcessIT Innovations har han varit en dörröppnare och bidragit till ett ökat forskningssamarbete mellan Luleå tekniska universitet och Umeå universitet, stärkt samarbetet med regionala företag och särskilt värnat om hållbar utveckling inom energisektorn.

Han har genom ett personligt uthålligt engagemang varit en väsentlig drivkraft för att utveckla Luleå tekniska universitets forskning inom träteknik till en internationellt mycket stark position, och han har även värnat om basindustrin och forskning relaterat till den i tider när åtskilliga forskningsfinansiärer glömde bort basindustrins betydelse för nationen Sverige och inte ville satsa på mogna branscher.

Lorenz Andersson utses till hedersdoktor 2008 av den tekniska fakultetsnämnden vid LTU.