Hoppa till innehållet
Margareta Kempe, författare, Kempestiftelsen
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Margareta Kempe, Filosofie hedersdoktor 2012

Publicerad: 31 augusti 2012

Hon fullföljer en storartad gärning i familjens Kempes namn genom sitt författarskap. Så kan man karaktärisera Margareta Kempe som av Filosofiska fakulteten vid Luleå tekniska universitet utsetts till hedersdoktor.

Hon har genom synnerligen värdefulla insatser för Luleå tekniska universitet väsentligt bidragit till utvecklingen av konst och vetenskap i de nordliga länen, heter det bl. a i motiveringen. Hon personifierar i allt det som hennes föregångare i Kempestiftelserna har stått för. I sina böcker ger hon röst åt kvinnogestalter som Lotty Bruzelius och Anna Hwass.

Lotty Bruzelius var dotter till industrimannen Johan Carl Kempe, och kanske mest känd för att ha instiftat det som idag kallas Kempestiftelserna som främjer vetenskaplig forskning i Norrland. Anna Hwass, född Kempe är en annan person i familjen som donerat pengar som bl. a Musikhögskolan i Piteå fått del av. Margareta Kempe är Lotty Bruzelius systerdotterdotter och hon har bedrivit 12 års forskning för att kunna berätta de båda kvinnornas historia.