Hoppa till innehållet
Foto: Foto Håkan Flank
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Peter Mattei, filosofie hedersdoktor 2014

Publicerad: 15 juli 2014

Peter Mattei är svensk operasångare av mycket hög internationell klass. Han är född i Piteå och uppvuxen i Luleå och har studerat vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. 1990 debuterade han i rollen som Nardo i La finta giardiniera vid Drottningholms slottsteater och var under hela 1990-talet verksam som barytonsångare vid flertalet svenska konsertscener.

Han fick sitt stora internationella genombrott 1994 i rollen som Don Giovanni i Mozarts opera vid Scottish Opera i Glasgow. Peter Mattei har därefter framträtt på en rad världsscener. Han debuterade 2002 på Metropolitan i New York med att gestalta greven i Le Nozze di Figaro. 2005 gjorde han sin debut på La Scala i Milano som Wolfram i Tannhäuser.

Mattei är även en framstående konsertsångare. Bland hans repertoarer kan nämnas Ein Deutsches Requiem och Matteuspassionen. Han är känd för sin dynamiska utstålning på scenen, men framför allt för sin klangfulla barytonröst. Han utnämndes 2014 till hovsångare och invaldes 2010 i Kungliga musikaliska akademien.

Peter Mattei återvänder regelbundet till sin hemstad, både privat och professionellt. 2009 och 2011 genomförde han sin egen musikfestival i Luleå, vilken lovordades lokalt, nationellt och internationellt. Med sitt renommé och internationella kontaktnät är Peter Mattei en god ambassadör för sin hemstad och en inspirationskälla för studenter och personal vid Luleå tekniska universitet.